Generationsväxling med oförändrat hög ambitioner

Efter tolv raka finaler spelades SM-finalen i amerikansk fotboll för herrar under fjolåret utan Carlstad Crusaders som ett av de två deltagande lagen. En tillfällighet eller ett trendbrott? Huvudtränare Daniel Holmgren ser den missade finalen som början på något nytt.

Dubbelmötet mellan Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights – Division 1 Dam sparkar av kl. 12 och mötet i Superserien Herr sparkar av kl. 15.30 – ser du på plats på Behrn Arena eller via Örebros livesändningar från matcherna.

För den som följt den svenska amerikanska fotbollen under längre tid var det en ovanlig syn att inte se Carlstad Crusaders i SM-finalen för herrar när säsongen 2021 avslutades. Istället var det Örebro Black Knights som tog hand om SM-guldet, samma Örebro som är det lag Carlstad möter i sin premiär av Superserien Herr 2022 söndagen den 17 april.

– Vi har kunnat förbereda oss och genomfört den planering vi har tänkt, och inte levt i ovisshet som de senaste säsongerna mycket har handlat om. Så det var kul med en ”riktig” försäsong i år, säger Daniel Holmgren, ny huvudtränare för Carlstad Crusaders herrlag.

Efter tre spelade matcher i Superserien Herr denna säsong har de tre övriga lagen i serien – Stockholm, Tyresö och Örebro – spelat två matcher vardera medan Carlstad gör sin premiär i match nummer fyra. Daniel Holmgren tror på en jämn serie i år.

– Jag tror det kommer vara små marginaler som avgör matcherna. Det är kul att Tyresö är tillbaka i Superserien igen och jag tror att vi kommer få se många nya stjärnor födas denna säsong.

Hur är läget i Carlstad inför att säsongen nu drar igång?
– Det är bra, mycket ungdomlig glädje och ett sug att få möta någon annan än egna lagkamrater.

Inget Carlstad Crusaders i SM-final för herrar förra året för första gången på evigheter. Engångsföreteelse eller slutet på en era?
– Ett slut är bara en början på något nytt!

Skulle du säga att det är en generationsväxling på gång i Carlstad?
– Ja, den är i full rullning. Men vi har mycket talang som kommer upp från egna led i kombination med unga hungriga spelare utifrån! Det ska bli otroligt spännande att få vara med på den här resan och jag ser många likheter i den här truppen som med trupperna i slutet på 00-talet Jag tycker vi har en bra kombination med några riktiga toppspelare av högsta klass och några av Sveriges största talanger.
– Så ta inte ordet ”generationsväxling” som att vårt mål är något annat än vad det alltid har varit, vi har en kultur och en tradition inrotad och grabbarna vet vad dom vill. Jag tror på oss!

Ni har kvar Timothy Morovick som QB för andra året i rad, hur viktigt är det för ett ungt lag?
– Att få ha Tim kvar året runt ger en stabilitet, speciellt nu när hans roll i att kalla spel själv på planen kommer utökas så ger det en trygghet i att alla känner till honom. Det är bara tre starters kvar från förra årets semifinal så att Tim varit här över vintern har varit väldigt viktigt.

Vad blir annars viktigaste i ert anfallsspel för att ni ska nå en framgångsrik säsong i år?
– På anfallet har vi gått igenom generationsväxling som hette duga i kombination med några skador, så det är ett ungt gäng som vi ställer på plan. Jag tror att det viktigaste för oss blir att lita på processen och växa match för match. Ta vara på de möjligheter som kommer och ha jäkligt skoj!

Vad blir viktigaste i ert försvarsspel?
– Energi och aggressivitet i kombination, att göda varandra! Skapa turnovers! Vara sunda inom systemet och flyga till bollen!

Vilka blir nyckelspelarna i ert lag under säsongen?
– Det finns självklart några framstående namn som många redan känner till, men jag tror att nyckeln till vår framgång i år kommer vara att vi måste komma ihop som ett lag och lyfta varandra genom energi och att ha roligt tillsammans.

Om du kort skulle ge din bild av de tre övriga lagen i Superserien Herr 2022, hur skulle du beskriva de tre andras styrkor?
– Tyresö har på pappret en väldigt stark trupp med QB Philip Juhlin i spetsen. Jag ser inga direkta svagheter i den truppen, starka linjer och grym spets på skill. Örebros defensiva box ser riktigt stark ut, och skillmässigt ser de också riktig vassa ut, speciellt när dom kan addera några toppspelare från Ystad! Stockholm har fått in några grymma nyförvärv till säsongen och har kvar flera klasspelare från förra året. Det är spännande att vi möter Stockholm tre gångar på fyra helger under våren.

Vilka lag vinner SM-guld i år?
– Det lag som vinner sista matchen!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.