Fotbollen samarbetar i Uppsala

I Uppsala samarbetar fotbollen. Den runda och den ovala, alltså. IK Sirius FK tar hjälp av Uppsala 86ers för att lösa säkerhetsfrågan på sina allsvenska hemmamatcher.

Samarbetet innebär att upp till 36 spelare från Uppsala 86:ers finns med som läktarvärdar och kassapersonal vid varje hemmamatch Sirius har i Allsvenskan på Studenternas, totalt 15 stycken.

Det skulle varit en till, mot AFC Eskilstuna den 8 juli. Martin Söderberg, ordförande i Uppsala 86ers, tackade dock nej å sina spelares vägnar till erbjudandet med motiveringen:

– Det går tyvärr inte, för då är det SM-final på Behrn Arena i Örebro, så då är vi upptagna…

Uppsala 86ers får en påse pengar för uppdraget att vara läktarvärdar under året.

Välkommet tillskott

Ett välkommet tillskott i en förening i en idrott som kämpar för att undvika att spelarna ska behöva betala för sitt utövande.

Trupperna består som regel av fler än 50 spelare, varav maximalt 48 får vara med under match. Bortaresor, såsom Uppsala 86ers första möte av två mot Helsingfors Roosters i Northern European Football League i Helsingfors 1 april, blir därför kostsamma för föreningarna som spelar med oval boll.

Samarbetet Uppsala-föreningarna emellan är inget nytt. Redan 2011 ringde Martin Söderberg upp Per Nohr, säkerhetsansvarig i IK Sirius FK, och erbjöd honom att skicka två spelare som kunde överlämna matchbollen vid SM-finalen i amerikansk fotboll mellan Carlstad Crusaders och Tyresö Royal Crowns på Studenternas, där 86ers stod som arrangör tillsammans med Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

Spelarna fick chansen att marknadsföra IK Sirius FK hemmamatcher i Superettan.

Vill varandras framgång

Och när Sirius tog steget upp i Allsvenskan i höstas gratulerade 86ers Sirius på sina sociala medier.

– Det som är bra för Sirius är bra för Uppsala, och detsamma gäller oss i 86ers. Vi vill varandras framgång, säger Martin Söderberg.

Per Nohr är inne på samma linje, välkomnar Uppsala 86ers initiativ och ser fram emot ett bra samarbete under årets Allsvenskan:

– Det har börjat bra. 86ers spelare, som genomgått Svenska Fotbollförbundets publikvärdsutbildning digitalt, var fokuserade på publiken under matchen mot IFK Göteborg och löste sin uppgift utmärkt. Jag är jättenöjd och ser fram emot ett bra säkerhetsarbete tillsammans med 86ers spelare kommande hemmamatcher.

Thomas Björn

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.