Första SM-guldet för Crusaders damlag

Finalen för damer mellan Örebro och Carlstad började till skillnad mot herrfinalen med en defensiv inledning. Båda lagen börjar med 3&out.
På Carlstads andra drive börjar dock anfallet att klicka. Två first downs efter både passning och springspel. Resultatet är dock oförändrat 0-0

Örebros springspel bär dock frukt och i slutet av första kvarten och man avslutar på Carlstads 26-yardslinje. Det hela utmynnar i matchens första touchdown när Elin Luuk springer in med bollen. Tidigt i första kvarten leder Örebro med 8-0.

Det är tydligt att Carlstads special teams kommer ha stor betydelse. En lyckad KO-retur, följt av en bra puntretur när man stoppat Örebro med 3&out sätter båda gångerna upp Carlstads anfall på Örebros planhalva. 8:01 in i den andra kvarten lyckas man även springa in en touchdown genom Anna Hedström. Matchen är kvitterad 8-8

Matchen väger och det defensiva spelet väger tyngst. I det hela så lyckas Carlstad skapa ett stort passpel på en hitch n´ go till Karin Ullén som bryter dödläget och Linda Johansson springer in en QB-sneak. Carlstad får ytterligare en chans att utöka ledningen med en dubbel reverse nyttjar man sin snabbhet och Carlstads anfall får ett sista försök i halvleken på Örebros 6-yardslinje. Det blir inte närmare än så när halvleken tar slut och Carlstad leder med 16-8 i halvtid.

Direkt efter halvtid tog Örebro emot bollen och det verkar som om något hade hänt under halvtidsvilan. Den offensiva linjen öppnade upp gigantiska hål och fick bra driv i zonspelen. Minmin Zhao må vara vinnaren av årets RB, men i ärlighetens namn kunde många ha vunnit mark bakom den linjen. Nu var det dock Minmin som till stora delar sprang under driven som inte gav några poäng efter en bra stopp av Carlstads försvar. Däremot gav det en helt annat driv i Black Knights anfall som tog sig till Carlstads 9-yardslinje.
Med ryggen mot sin egen endzone tar sig Carlstad framåt genom anfall på utsidan. Sweeps, outside zone, reverse blandat med ett ständigt hot av passningar tar man sig framåt till egen 35-yardslinje vilket i slutändan gav Örebro en betydligt sämre fieldposition. Men vad gjorde det? Minmin Zhao springer in bollen hela 63 yards för en TD där det efterföljande extrapoängsförsöket misslyckades. Med 2:40 kvar i 3:e kvarten var ställningen alltså 14-16

Svaret från Carlstad lät sig inte väntas på, man fortsätter anfalla på utsidan och årets rookie Karin Ullén såg verkligen inte ut som någon rookie när hon sprang in den 55 yards TD som utökade Crusaders ledning till 24-14.

När den tredje kvarten tar slut tuggar Örebros offensiva lagmaskin framåt planen. Det ger också resultat i början av 4:e kvarten när Minmin Zhao springer in en touchdown och reducerar ledningen till 22-24.
En bra drive av Carlstad med blandade springspel kröns med en TD av Anna Hedström, med endast 5:45 kvar av matchen så misslyckas extrapoängen och en score skiljer lagen åt.

Nästföljande drive får förvisso Örebro lite hjälp i form av flaggor. Det tar däremot inte något ifrån deras prestation att konsekvent sakta men säkert få bollen framåt. Med endast 39 sekunder kvar lyckas dock Crusaders stoppa Örebro på sin egen 3-yardslinje för att säkra ett historiskt första SM-guld på damsidan

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.