Erfaren USA-domare lär upp svenska kolleger

-De flesta inom sporten som jag talar med i USA är förvånade över att höra hur amerikansk fotboll växer runt om i världen, framför allt i Europa och Asien.

Domarveteranen Bill LeMonnier

Det säger Bill LeMonnier, 67, en av världens mest erfarna domare inom amerikansk fotboll. Han är i Sverige för att föreläsa på elitdomarutbildningen i Örebro under kommande veckoslut.

-Vad de inte har sett är den goda kvaliteten på spelet, tränarna och domarna och hur mycket den har ökat på senare år. Personligen är jag mycket glad och nöjd med framför allt domarkårens utveckling. Det är en mycket engagerad grupp män och kvinnor som dömer i en av världens mest komplicerade sporter, komplicerad för spelare, tränare, publik och funktionärer. Funktionärerna är spelets verkliga beskyddare.

Bill LeMonnier från Tinley Park i Illinois, är numera regelanalytiker för TV-kanalen ESPN/ABC och sitter i kommentatorsbåset vid de stora matcherna. Han har en mycket lång karriär som domare bakom sig, både på hemmaplan på olika nivåer och internationellt. Han har bland annat varit koordinator för domarna under tre VM-turneringar och tilldelats en rad domarutmärkelser inom sporten samt fått uppdraget att döma flertalet Bowlmatcher.

-Amerikansk fotboll i Europa är bra och fortsätter att bli bättre. Sverige har varit väl representerad i IFAF-turneringar både på senior- och juniornivå. En del av framgången beror på att ert förbund satsar på utbildning av tränare, spelare och funktionärer.

-Att vi amerikaner kommer till er för att delta i utbildningen och att ni kommer till oss för utbyte är en viktig del av processen.

Många svenskar är väldigt framgångsrika inom NHL-hockeyn i USA. Kommer vi att få se svenska spelare även i NFL i framtiden?

-Jag tror att vi har några svenska spelare på stipendium inom college-fotbollen och om detta fortsätter att växa så är nästa steg naturligtvis professionellt spel i den högsta ligan. Konkurrensen från amerikanska spelare är naturligtvis hård här, men det är inte omöjligt att slå sig in.

Kommer amerikansk fotboll någonsin att komma ikapp vanlig fotboll och ishockey i Europa?

Nej, det tror inte Bill LeMonnier.

-Men sporten kommer att fortsätta att växa.

THOMAS WESTLIND

 

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.