EM-semifinal i Kristianstad när Sveriges juniorlandslag i amerikansk fotboll tar sig an Danmark

På påskdagen, söndagen den 9 april, spelar Sveriges och Danmarks juniorlandslag i amerikansk fotboll en EM-semifinal på Kristianstads fotbollsarena i Kristianstad. På spel står en biljett till EM-finalen i höst mot antingen Österrike eller Finland.

Avspark för matchen är kl. 14 men redan två timmar innan öppnar en stor ”tailgate” upp utanför Kristianstads fotbollsarena där publiken kan njuta av såväl mat som underhållning. En ”tailgate” är en tradition från amerikanska idrotter där publiken laddar upp inför matchen på parkeringen utanför arenan.

Sveriges kommer till matchen mot Danmark dem 9 april som regerande EM-silvermedaljörer. Under fjolårets junior-EM i Wien vann Sverige mot Frankrike med 31–21 i semifinalen, men föll därefter i finalen i en jämn match som hemmanationen Österrike vann med 13–10. I samma EM-turneringen tog Danmark en bronsmedalj, så det är två av toppnationerna i Europa när det gäller amerikansk fotboll på juniorsidan som gör upp i Kristianstad.

Sverige och Danmark har spelat 12 juniorlandskamper i amerikansk fotboll tidigare. Sverige har det historiska övertaget och har vunnit 9 av dessa 12 möten – senast Danmark besegrade Sverige var i EM-kvalet 2015. Senast lagen möttes var under NM 2021 och då vann ett dominant svenskt lag med hela 50–0. För exakt tio år sedan möttes länderna i EM-kvartsfinal i just Kristianstad. Den gången vann Danmark med 27–19.

Matchen arrangeras av SWE3 – Svenska Förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey – och Kristianstad Predators. Biljetter till matchen säljs på Tickster och matchen livesänds på SWE3 Play. Mer praktisk information om matchen publiceras här.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.