Drömstarter för Örebro, Carlstad och Uppsala

Örebro Black Knights, Carlstad Crusaders och Uppsala 86ers blev vinnare i första omgången av Superserien. Alla tre vann klart och släppte bara till ensiffriga poäng bakåt.

Inför en publik på 1 256 personer – och säkert många fler framför TV-skärmar, datorer, läsplattor och mobiltelefoner som följde sändningarna i TV4 Sport och CMore – vann Örebro Black Knights med 53-6 över Stockholm Mean Machines i sin hemmapremiär på Behrn Arena.

Trots att matchen tidvis stod och vägde kunde Black Knights vinna komfortabelt tack vare en stabil defensiv insats och ett tidvis explosivt offensivt spel.

Redan i första kvarten tog Black Knights kommandot över matchen och gick snabbt upp i ledningen med 13-0. Stockholm Mean Machines reducerade till 13-6 men närmare än så kom inte Stockholmslaget.

Black Knights försvar satte stop för alla försök att reducera ledningen ytterligare och den första kvarten slutade 28-6. Det stod sig långt in i den tredje kvarten innan Black Knights offensiv vakande till och började göra poäng. I den fjärde kvarten fortsatte Black Knights offensiv och defensiv att göra poäng på Mean Machines och matchen slutade 53-6.

– Jag är nöjd med laget, vi kämpar på bra och även om vi inte håller den högsta kvaliteten i allt det vi gör, ser vi till att vinna. Det är alltid svårt med säsongens första match, så det är skönt att vi får lite extra tid inför nästa match att rätta till de misstag vi gör idag, säger Aaron Fiddler, headcoach i Örebro Black Knights till Black Knights hemsida.

Carlstad övertygade på bortaplan
Carlstad Crusaders vann med 54-0 över Limhamn Griffins, på bortaplan i Malmö. Limhamn hade trots sin hemmaplansfördel inte mycket att sätta emot när de sju senaste årens svenska mästarna från Värmland kom på besök. I halvtid ledde värmlänningarna med 42-0. Då fanns det ändå detaljer att slipa på.

– Vi gjorde några små misstag här och där, men det får man räkna med i premiären, säger quarterbacken Philip Juhlin till Crusaders hemsida.

Till skillnad från motståndarna hade Crusaders en tävlingsmatch i benen inför seriepremiären. I NEFL–premiären besegrades Copenhagen Towers med 25-8 på bortaplan och säsongsinledningen lovar gott inför fortsättningen.

– Det gav oss en liten fördel, vi var inne i matchtempot och kunde spela vårt eget spel. Både offensiven och defensiven fungerade riktigt bra från start, säger Philip Juhlin till Cruaders hemsida.

Crusaders har jobbat hårt under försäsongen och enligt Juhlin är laget väl förberedda för att försvara titeln.

– Vår fystränare Sebastian Johansson har kört stenhårt med oss under vintern och alla i laget känns starka. Vi är redo för alla motståndare.

Philip Juhlin är tack vare sin position som quarterback och spelfördelare en av lagets viktigaste spelare, och han känner sig på topp.

– Det känns riktigt positivt, jag har två bra matcher bakom mig nu och så länge jag inte gör några stora misstag vet vi att vi kan slå alla lag.

Moes mannar studsade tillbaka
Efter förlusten i NEFL-premiären förra helgen mot de finska mästarna Helsinki Roosters i Helsingfors, studsade Uppsala 86ers tillbaka i premiären av Superserien. Tyresö besegrades på bortaplan med 33-7.

– De gav oss det motstånd vi behövde, säger en nöjd headcoach Moe Kadkhodai till 86ers hemsida.

Uppsala tog tidigt i matchen ledningen med 6-0 efter en fin djup passning av nye qarterbacken Kieran McDonagh till Denny John, nyförvärv från Wasa i Finland. Extrapoängen sattes säkert av australiensaren Blake Marklew, även han ny i 86ers vars spelatrupp i år består av 56 spelare, mot knappt 30 förra året. Många nya, alltså.

Kieran McDonaghs passningar nådde ofta sina mottagare, även om det finns att jobba på vad gäller att synka passning och mottagning.

86ers stoppade effektivt Tyresös anfall i princip hela matchen, även om hemmalaget fick till ett fint anfall i slutet av första halvlek som resulterade i en touchdown och reducering till 7-19.

Tyresö hade också vassa kick-off-returer där Uppsala inte hängde med.

På det hela taget visade dock Uppsalas defensiv att den är svår att forcera.

Det var också en annan skärpa i mottagningarna i den här matchen jämfört med den i Helsingfors förra veckan. Det kan ha berott på bättre väder, även om det var ganska kylslaget på Tyresövallen på lördagskvällen.
[columns_row width=”half”]

[column]Victor StPierre Laviolette i 86ers sprang effektivt med bollen. Efter att han sprungit in två touchdowns i tredje kvarten lät coach Kadkhodai honom vila resten av matchen.

Då visade såväl Josef Saker som Andreas Lundström att det finns kvalitet att lita på när Victor StPierre Laviolette vilar.[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Fyller i det 86ers saknat
Uppsala ser ut att ha en uppsättning duktiga receivers i år. Blake Marklew visade i den här matchen att han är precis så skicklig som hans rykte säger. Förutom flera bra mottagningar och en touchdown är Marklew en pålitlig punter och kicker. I matchen mot Tyresö satte han två av två fieldgoals samt alla tre extrapoäng han fick chansen till. Det har 86ers saknat de senaste säsongerna.

Tyresö satsar i år på många unga spelare blandat med några mer erfarna, och coach Leo Billgren vet hur han ska coacha dem. Lag som Limhamn och Stockholm kommer att få se upp, och det känns inte helt osannolikt att ett av semifinallagen till slut heter Tyresö Royal Crowns – även i år.

Nästa omgång:
14/4: Uppsala 86ers-Carlstad Crusaders (18.30, TV-sänds i TV4 Sport och CMore)
17/4: Tyresö Royal Crowns-Limhamn Griffins (13.00)

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.