SAFF:s certifiering inspirerade Djurgården

Djurgårdens alla 20 idrottsföreningar kan sedan förra året visa upp en enad front med en gemensam värdegrund. Det handlar bland annat om allas lika värde oavsett kön, religion, etnicitet, sexuell läggning eller oliktänkande. SAFF:s hbtq-certifiering förra året inspirerade och den amerikanska fotbollen inom DIF har varit drivande.

– Vi anser att alla har rätt att delta på alla nivåer i samhället och vi tror att om vi ständigt visar det för våra barn, ungdomar och vuxna så får vi ett bra liv och ett bättre samhälle, säger ordföranden i DIF:s amerikanska fotboll Kristina Ringel, som varit involverad i att ta fram den gemensamma värdegrunden.

2015 bestämde Djurgårdens alliansstyrelse att en gemensam värdegrund skulle tas fram inför föreningens 125-årsjubileum 2016. Svenska Amerikansk Fotbollförbundets arbete förra året med att hbtq-certifiera förbundet inspirerade DIF-folket och man bestämde sig för att ta med även dessa frågor sitt värdegrundsprojekt.

– De stämmer väl överens med våra gemensamma värderingar inom andra områden, berättar Kristina vidare. Vi gick en speciellt utbildning tillsammans med RFSL i vintras. Genom att hbtq-certifiera vår verksamhet fick vi verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

Sofia B Karlsson, tidigare RFSL och nu på RF, förklarade att utbildningen syftar till att öka medvetenheten om normer och om hbtq-frågor och hur det påverkar aktiva inom idrotten. Det handlar om att alla aktiva ska känna sig välkomna, trivas och utvecklas i sin förening. Det är både en demokrati- och talangutvecklingsfråga liksom även en folkhälsofråga. Man vet också att hbtq-personer idrottar i mindre utsträckning än heterosexuella i föreningar. Något som RFSL gärna vill ändra på.

Amerikansk fotboll drivande
Kristina Ringel har varit med inom den amerikanska fotbollen i Djurgården sedan starten 2006 och kom in som ordförande 2012. DIF har idag ett 60-tal licensierade spelare på herrsidan, håller på att bygga upp ett damlag och har ett 50-tal aktiva juniorer i olika åldersgrupper.

Arbetet med att ta fram den gemensamma värdegrunden blev en process med många samtal, diskussioner och grupparbeten inom hela Djurgårds-alliansen och nu pågår implementering i föreningarna som bäst.

– Vi hade ett fall för en tid sedan där en homosexuell person tog illa vid sig av den tuffa jargongen bland de aktiva. Ingen visste då att personen var homosexuell. Men vi pratade om detta på ett lugnt och sansat sätt och därefter har det inte varit några problem alls, säger Kristina Ringel och fortsätter:

– Vi har bestämt oss för att jobba speciellt med hbtq-frågorna på juniorsidan och varje år när det kommer in nya juniorer ska starta med en diskussion om dessa ämnen för att hela tiden hålla frågorna levande.

Myter odlas i uppdelade miljöer
RFSL har utbildningar för alla typer av verksamheter. Men har tagit fram en särskild hbtq-certifiering för att den ska passa idrottens organisering bättre. I manlig lagidrott är normerna för att passa in ganska snäva, det beror också på att idrotten är könsuppdelad. I uppdelade miljöer odlas myter om olikhet och olika värde. Kunskapen om inkludering behöver bli en tydligare del i idrottens ledarskapsutbildningar och styrelseuppdrag, anser RFSL bland annat.

THOMAS WESTLIND

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.