Dominant Sverige försvarade sitt NM-guld

Efter 50–0 mot Danmark och 47–0 mot Finland är det svenska juniorlandslaget nordiska mästare 2021! Dagens match mot Finland i danska Helsingör började trevande men när Sverige höjde farten och intensiteten kunde inte Finland hänga med och Sverige imponerande storligen.

Efter tisdagens vinst mot Danmark var det under torsdagen dags för Sverige att spela mot Finland när NM skulle avgöras. Och runt om i Sverige höll svenska amerikanska fotbollsfantaster på att sätta eftermiddagskaffet i halsen när Finland såg ut att kunna springa på Sverige i matchinledningen.

Lite lugnare blev de som tittade på sändningen och de svenska supporteras som förde oväsen på läktarna när Sverige bara behövde tre spel på sig innan Theodor Melin Öhrström tog emot en 33 yards lång TD-passning från Johan Hallgren och gav Sverige ledningen med 6–0 direkt i matchinledningen. Men inledningens vis såg det ändå ut som att matchen mot Finland skulle bli betydligt tuffare än den mot Danmark. Men så blev det inte riktigt.

Finland har dock sina chansen att i alla fall göra poäng. I första kvarten sackar exempelvis Linus Lindberg Finlands QB på fjärde försöket med fyra yards kvar att gå när Finland är nere på svensk 21-yardslinje.

Talade nog för matchen hamnar Sverige snart i en exakt likadan situation – fjärde försöket med få yards kvar att gå nära motståndarens 20-yardslinje. Men där Finland misslyckas med att skapa fyra nya försök så springer Oliver Lundberg istället bollen för fyra nya svenska försök. Sverige är 100%: iga – 3 av 3 – på fjärde försök på motståndarnas planhalva under matchen.

Ett till synes misslyckat svenskt spel leder till en svensk touchdown när Oskar Andersson efter rejält med krångel kan ta emot en kort passning från Johan Hallgren och springa in 13–0 till Sverige i den andra kvarten.

Thomas Collins gör ett av flera dominanta spel i matchen på den svenska defensiva linjen och Finland tvingas åter sparka över bollen till Sverige. Och mönstret upprepar sig – Sverige konverterar ett fjärde försök och gör strax därefter ytterligare en touchdown. Denna gång hittar Johan Hallgren för andra gången i matchen fram till Theodor Melin Öhrström och gör ställningen till 20–0. Firma Hallgren-Melin Öhrström ska komma att göra om bedriften en tredje gång mot slutet av första halvleken och de fastställer halvtidsresultatet till 27–0.

Finland är dock nära att göra poäng precis i slutet av halvleken, men bra spel av Sveriges defensiva backar som slår ner ett par bollar som kastas in i svenskt målroden och en tackling av Caesar Winsnes på första halvklenes sista spel gör att Finland inte når längre än svensk 5-yardslinje.

Alla tankar om att andra halvlek ska bli mer spännande försvinner snabbt – på Sveriges första drive i halvleken springer Oliver Lundberg 31 yards för en touchdown och 34–0 till Sverige. Något senare behöver samme Lundberg springa endast 3 yards för att utöka Sverige ledning till 40–0.

Utan att ha blivit rörd av en svensk spelare tappar Finlands running back bollen nästa gång Finland har densamma. Tidigare nämnde Oskar Andersson, nu inne som cornerback, plockar upp den rullande bollen och gör högst troligen en av sina enklare touchdowns under karriären. Walter Lundström sparkar in extrapoängen och fastställer slutresultatet till 47–0.

Mest dramatiskt mot slutet är att Rasmus Frick står för turneringen bästa punt när han under hård press får iväg en punt nästan 50 yard med drygt tre minuter kvar av matchen.

Ett svårstoppat anfall, ett starkt försvar och ett special teams som gjorde få misstag under turneringen kryddat med flera spelare med på väldigt hög internationell nivå – den kombinationen skulle visa sig vara svårslagen under NM 2021. Lett av förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt gör Sverige 97 poäng och släpper inte in ett enda i matcherna Danmark och Finland. Vilken nation som är bäst på juniorsidan för herrar i Norden just nu råder det inga tvivel om.

Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.