Svensk storseger mot Finland i sista genrepet inför EM-finalen

Det svenska herrlandslaget besegrade Finland med 35–7 (14–0) på Zinkensdamms IP i Stockholm och laddar nu om för att ta sig an Italien i EM-finalen på Malmö stadion om två veckor, söndagen den 31 oktober.

Sverige kunde inte fått ett mycket bättre sista genrep då Stockholm och Zinkensdamms IP bjöd på en alldeles perfekt söndag i oktober när Finland var på besök för landskamp nummer 30 på herrsidan mellan de två grannländerna. 727 åskådare njöt i höstsolen på läktarna och när lagen sprang in på planen fanns två rader med ungdomsspelare från fyra olika Stockholmslag uppställda för att välkomna landslagen in på planen.

Förutom att vara den alltid viktiga och prestigefyllda Finnkampen var matchen också en sista chans för de två länderna finslipa formen inför Sveriges EM-final och Finlands bronsmatch om två veckor mot Italien resp. Frankrike. Och detta märktes i båda lagens trupper där en hel del spelare utan mycket tidigare erfarenhet av seniorlandslagsspel fick speltid.

Inledningsvis var det Finland som höll i taktpinnen i matchen, men efter att Finland misslyckats med att få iväg en punt kan Sverige ta ledningen halvvägs in den första kvarten när Philip Juhlin hittar Edvin Almeida Taborda i det finska målområdets vänstra hörn. Sverige utökar sin ledning i den andra kvarten när Ture Nilsson, som ersatte Juhlin som svensk QB efter den första kvarten, når fram till Mattias Gauthier med en passning. Gauthier dyker in i målområdet och utökar Sveriges ledning till 14–0. Jonathan Armendariz sätter denna och samtliga Sveriges extrapoängssparkar i matchen.

En betryggande ledning för Sverige i halvtid således, och trots att Finland har nästan lika många offensiva yards som Sverige i matchen – 248 mot Sverige 252 – så känns det som att Sveriges försvar har bra kontroll på de blåvita gästerna matchen igenom. Waraphon Prasopsin leder Sverige i tacklingar med 5,5 från sin cornerback-position i sin första seniorlandskamp och Sveriges defensiva backar gör flera gånger viktiga spel där de förhindra Finlands mottagare att komma ner med bollarna. Sverige har också hela nio (!) spelare med tacklingar för förlust av yards i matchstatistiken.

I den tredje kvarten turar lagen om att punta bollen till varandra ett par gånger innan Viktor Ekberg, den tredje svenska QB:n för dagen, hittar fram till Sveriges stora segerorganisatör, wide receiver Mattias Gauthier, för en 56 yards lång TD-passning. Allt som allt tar Gauthier emot 5 passningar för 129 yards och 3 touchdowns under matchen.

Kasper Wedberg hinner springa 18 yards för en touchdown och Gauthier ta emot sin tredje TD-passning för dagen innan Finland, genom Tuukka Lehtonen, gör Finlands enda touchdown med 1 minut och 13 sekunder kvar av matchen.

Finlands försöker sig på en onside kick, men Sverige tar hand om bollen och Viktor Ekberg kan två gånger om sätta ett knä i marken innan Sverige får fira såväl vinst nummer 13 mot Finland på herrsidan som ett genrep inför EM-finalen som inte kunde slutat mycket bättre – vinst och inga allvarliga skador eller skavanker.

Vi ses i Malmö 31 oktober! Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.