Bidra till och lär av herrlandslagets tränarstab

Herrlandslaget i amerikansk fotboll består av en driven och optimerad ledarstab i vilken det finns möjlighet för intresserade coacher att vara en del. Som ”Graduate Assistant” deltar du som coach på egen bekostnad på videomöten, camps och eventuellt även matchdagar. Det är en möjlighet att få en inblick i landslaget, att kunna utvecklas som coach och i sin tur bidra till att utveckla spelare och landslaget och att visa upp sig inför eventuellt kommande landslagsuppdrag.

På vårens träningsläger i Karlstad deltog tre coacher som Graduate Assistans (GA): Jacob Nordman Wesslén och Branko Mutic från Örebro Black Knights och Isak Malm från Stockholm Mean Machines.

– Jag var imponerad över upplägget och planeringen samt nivån som sätts inom herrlandslaget. Nivån och tempot på träning var lärorikt och väldigt användbart för att ta med sig hem till sitt lag för att veta vad spelare kan förvänta sig som vill spela herrlandslaget. Som GA kan du också avlasta staben så att de kan fokusera på att utvärdera och förbereda spelarna på bästa sätt, berättar Jacob Nordman Wesslén.

– Att få jobba i en grupp där ribban är lagd så högt både i förhållande till coacherna och spelarna. I klubblagen gör man så gott man kan med de resurser som man har, men i HLL kontexten så är den generella nivån högre vilket är både utmanande och stimulerande. Berättar Isak Malm.

– Jag fick med mig viktig erfarenhet av ett se hur en professionellt stab arbetar tillsammans på en hög nivå, att se vilken dedikation som läggs i detaljerna och vilka möjligheter det finns för mig att lära mig mer. Jag kände att jag kunde bidra på ett bra sätt i förberedelser av träningar, på träningarna och när film från träningarna gicks igenom efteråt, berättar Branko Mutic.

Vad skulle du säga till den klubblagstränare som funderar på att söka rollen som GA i framtiden?

– Är man intresserad av att höga sin egen och kubbens nivå så borde det vara givet att man vil delta. Det är dessutom ett bra tillfälle att lära känna några av de bästa coacherna i Sverige. Isak Malmö.

– Vill man utveckla sitt lag och sina spelare till landslagsnivå är detta ett bra sätt att lära sig vad som krävs, säger Jacob Nordman Wesslén

– Jag skulle rekommendera alla coacher med höga ambitioner att delta i programmet, inte bara för att det ger dig möjlighet att arbeta med några av de bästa spelarna och coacherna i Europa men också för att det ger dig en fantastisk möjlighet att utveckla sina egna kunskaper och förmågor, säger Branko Mutic.

Är du coach och intresserad, kontakta förbundskapten kontakta förbundskapten BD Kennedy på bd.kennedy@swe3.org med ditt amerikanska fotbolls CV.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.