Bara yngre juniorer i juniorlandslaget inför NM

sajl

 

På torsdag inleds Nordiska Mästerskapen i amerikansk fotboll för juniorer på Myyrmäen Jalkapallostadionilla i Vantaa utanför Helsingfors. Sverige går in i turneringen på fredag med match mot Danmark. På lördag spelar Sverige mot värdnationen Finland. Båda matcherna börjar 13.00 (finsk tid). Sveriges trupp består av 38 spelare från 15 olika föreningar.

Förbundskapten Andreas Ehrenreich ser de Nordiska Mästerskapen som främst en språngbräda inför EM-kvalet nästa år. Att kvala in där är det stora målet för landslaget.

-Därför har vi valt att inte ta ut några sistaårsspelare eftersom de blir överåriga när kvalet går i vår. Vi åker med ett rent U18-lag, där stommen ska utgöra det juniorlandslag som ska spela kvalet, säger han.

Första matchen i NM spelas mot Danmark under fredagen (startar kl 13 finsk tid) på MUP-stadion i Vantaa utanför Helsingfors. Den andra mot Finland på lördag samma tid.

-Det blir en tuff match. Danskarna är bra, fortsätter Andreas. De har dessutom varit på träningsläger i Finland hela den här veckan. Vi vet ju även att Danmark har ett väl etablerat och bra juniorprogram med en röd tråd mellan juniorlandslaget och herrlandslaget, som deras förbundskapten kört i cirka 10 år vid det här laget.

Här kan ni se matchen mot Danmark:

 

Matchen mot Finland får enligt Andreas sannolikt en annan karaktär.

-Finnarna är annorlunda och har en annan taktisk vinkel. Danskarna spelar snabbt har ofta fler passmottagare på planen och passar lite mer än vad som är vanligt i juniorsammanhang. Finland däremot är mer springorienterat.

 

Här kan ni se matchen mot Finland:

Andreas berättar att han försöker etablera ett liknande program som danskarna, där delar av hans coach-team är ansvariga olika delar i både junior- och herrlandslaget. Om alla gör samma sak. även i klubbarna, så blir det lättare att hitta talangerna.

-Vi försöker också sätta en fysiologisk standard på spelarna som motsvarar spelarnas standard i landslagen i Tyskland, Österrike och Frankrike, som ligger i den absoluta Eruropa-toppen. Där är vi ännu inte, fortsätter han. Tekniskt och taktiskt är vi det. Men vi måste kunna mäta oss mot dem på alla nivåer.

Därför börjar träningslägren numera alltid med ett fysiologiskt test. De som inte klarar testet blir helt enkelt inte uttagna till landslaget.

-Vi måste välja dem som har fysiken för att göra det som behövs i landslaget. Detta skickar också ett budskap till föreningarna att de som aspirerar på att komma med i landslaget måste sköta sin träning på rätt sätt.

Målsättningen är att de nu uttagna spelarna ska ta ett steg uppåt under vintern när de får träna själva. Styrka, snabbhet och explosivitet är viktiga. Andreas är orolig för att det för många kan bli lite för många matcher och för lite fysträning, vilket naturligtvis också ökar skaderisken.

– Historiskt har vi varit bäst i början av turneringar. Men ska man till exempel spela tre matcher på fem dagar så måste man ha styrka och kraft kvar även till den sista matchen, säger Andreas som hoppas ha en betydligt starkare trupp med sig till EM-kvalet i vår.

 

För mer information kring turneringen:

http://www.sajl.fi/maajoukkueet/u19-maajoukkue-miehet/u19-nordic-junior-championships-/#token-5596746

Svenska truppen:

 

1AnderssonPontusDB
2BengtssonTimmyDB
3BergströmAlbinDB
4MazettiBjörnDB
5ForsmanCasperDB
6JönssonSebastianDB
7ÅbergMånsDB
10BowallGustavQB
12IsbergDennisQB
20ErnlundKarlRB
21FahlvikAdamRB
22GöranssonCalleRB
24TengrothVilinhtonRB
30GuddingAlexLB
31HovdeEmilLB
32DyrendahlHugoLB
33HultmanAugustLB
34NorlingAntonLB
69LindholmLinusOL
53EngvallLinusOL
51JäppinenMartinOL
56OscarssonAntonOL
60AnderssonOskarOL
63MooreIsaacOL
39Hennix RipaAxelTE
81AleniusAxelWR
82AnderssonLudvigWR
84BergKarlWR
86BranderIsakWR
87BörzeiKevinWR
89LandströmTheodorWR
88SegerfeldtAlexanderWR
90ZarrabiMattinDL
91StoffelVictorDL
92KlevenBjörnDL
94BergmanAlbinDL
95MenjivarMarvinDL
98Nilsson BergströmSebastianDL

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.