Anna Jonsson ny förbundskapten för damlandslaget

”Jag är väldigt stolt men samtidigt väldigt ödmjuk inför uppgiften.” Anna Jonsson är klar som ny förbundskapten för det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll.

– Det är en fantastisk ära! Att få representera sitt land är det största man kan uppleva som idrottare och att få göra det både som spelare och ledare är en fantastisk känsla.

Anna Jonsson kom efter en lång handbollskarriär till den amerikanska fotbollen och föreningen Stockholm Mean Machines år 2014. Under sina fem år i klubben blev det två SM-guld och ett SM-silver och även flera tillfällen då hon som spelare representerade Sverige i landslagssammanhang.

Efter en säsong i Kristianstad Predators avslutade hon spelarkarriären år 2020. Till säsongen 2023 tillträder hon nu rollen som förbundskapten för ett av Sveriges fyra landslag i amerikansk fotboll.

Utöver din spelarbakgrund inom den amerikanska fotbollen, vem är Anna Jonsson?
– Privat har jag jobbat som chef under flera år i olika bolag och idag jobbar jag som Territory Chief Accounting Officer på ett internationellt bolag och sitter i styrelsen för två av bolagen i koncernen. Idrottsligt har jag suttit i Stockholm Mean Machines styrelse, varit lagkapten både i fotboll och när jag spelade handboll och även tränat ett flicklag i handboll. Jag är också lagledare för JP17 i AIK Fotboll där min son är målvakt.

Om vi kan skapa en kontinuitet och stabilitet i landslaget och även få återväxt inom klubbfotbollen så tycker jag framtiden ser ljus ut för damlandslaget.

Anna Jonsson, förbundskapten

Hur ser dina målsättningar och ambitioner ut med uppdraget och landslaget?
– Vi behöver göra en omstrukturering och en nysatsning för att bygga för framtiden. Ett första steg blir att bygga en ny grund att stå på, en bas för landslaget igen. Skapa struktur, ramar, tydlighet och ett lugn i laget för att kunna ge både spelare och coacher de bästa förutsättningarna att lyckas. Vi behöver även skapa ett nära samarbete med våra klubbar, NIU och RIG för att vi ska dra åt samma håll för utvecklingen av damfotbollen i Sverige.

Vad vill du ska karaktärisera ett svenskt landslag i amerikansk fotboll?
– Det ska vara ett lag som består av spelare som hela tiden strävar efter att utvecklas, både fysiskt och spelmässigt och är beredda att lägga det hårda jobb som krävs för att nå dit. Det ska vara ett mål för alla spelare i klubbfotbollen att få spela i landslaget. Vi ska ha duktiga, dedikerade coacher som kan utveckla både den individuella spelaren men även bidra till ett starkt lag. Det ska vara en ära att få representera Sverige både som spelare och coach.

Hur ser den övriga ledarstaben ut för damlandslaget?
– Nu när vi förbereder oss inför EM-matchen mot Storbritannien i april består landslagets tränarstab av koordinatorerna Gustav Nylén för anfallet och Henrik Dahl för försvaret samt positionscoacherna OL Jimmy Lundqvist Kuusinen och Kristoffer Hellborg, DL Daniel Stiglert, LB Tove Hedengren och Nina Kiviharju samt DB Martin Ullbrandt och Therese Helgman.

Några avslutande tankar?
– Jag vill passa på att tacka förbundet för förtroendet att ta över som förbundskapten för damlandslaget! Det är en uppgift jag är väldigt stolt men samtidigt väldigt ödmjuk inför. Jag ser verkligen fram emot att jobba med både spelare och stab framöver och göra den här resan tillsammans. 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.