Amerikansk fotboll i Umeå satsar på ny hall för mindre lagsporter

 

Hur bar sig den lokala baseball-klubben åt för att finansiera en spelplan i Umeå?

Den frågan triggade Daniel Idenfors i Umeå AFC att ta kontakt med baseball-klubbens ordförande Nicklas Edlund. Svaret blev Allmänna Arvsfonden och inom ett år räknar nu Daniel med att en ny idrottshall anpassad för mindre lagsporter ska stå klar i Umeå.

Ungefär såhär kommer den nya hallen i Umeå se ut när bygget står klart
Såhär kan den nya hallen i Umeå se ut när bygget står klart

-Vi har blivit anvisade en plats på kommunens mark och hoppas att få ett bygglov inom kort, berättar Daniel Idenfors som är engagerad i en av Sveriges minsta klubbar för amerikansk fotboll, Umeå AFC med ett 30 – 40 aktiva spelare.

 

Det råder svår brist på halltider i Umeå. Den stora Noliahallen finns, men de mindre lagsporterna kommer alltid i sista hand och har mycket svårt att få tider. Flera av de alternativa lagsporterna drar till sig många utländska studenter. Cricketen är naturligtvis populärt bland de indiska studenterna. Umeå Universitet har sedan flera år ett fördjupat samarbete med Indien.

 

Finansieringen av 16-miljoner-kronorsprojektet på Mariehemsängarna nära universitetet är ännu inte helt klar, men man räknar med att få bidrag med 75 procent av Allmänna Arvsfonden. På Mariehemsängarna finns sedan tidigare en vanlig fotbollsplan och en baseballplan.

 

-Jag hoppas att vi får ihop de resterande fyra miljonerna från olika håll, t ex sponsorer och från kommunen. Distriksförbundet kommer att gå in med en halv miljon. Vi kommer att ha solceller på taket och tror att eventuellt Umeå Energi, det kommunala energibolaget, kan vara intresserat av ett samarbete, fortsätter Daniel som är mycket hoppfull.

 

Det är fem klubbar som kommer att äga och driva anläggningen, förutom Umeå AFC och baseball-klubben är det också cricket, brännboll och softball. Det blir alltså en nischad hall med konstgräs för alternativa idrotter utan en fullstor plan. Amerikansk fotboll kan spelas med kan spelas med färre antal spelare på en mindre plan.

 

-Vi räknar med att kunna ha turneringar med utrymme också för publik för alla våra sporter. Hallen kommer också att ha en slagtunnel för baseballen, omklädningsrum med duschar, förrådslokaler och tekniska utrymmen.

 

-Det dyra på sikt blir driften, men eftersom det råder brist på tider i inomhushallar i Umeå så kommer vi inte att ha några problem med att beläggningen, tror Daniel.

 

Han förklarar att det kommer att vara mycket jobb kvar för de samverkande klubbarna innan projektet definitivt är i hamn, men ambitionen är att hallen ska stå färdig någon gång nästa vinter. Just nu arbetar man med att gå ut och söka offerter från olika byggfirmor.

 

 

 

 

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.