Det är fyra grader varmt, duggregn och novembergrått på Österängens Idrottsplats i Uppsala denna tidiga morgon. Huvudtränaren Robban Johansson fingrar ivrigt på sin Ipad och läser av de grafiska kurvorna på skärmen. Runt honom står intresserade elever på Riksidrottsgymnasiet och tittar på resultaten av sina ansträngningar. Robban använder den absolut senaste träningstekniken för att vässa sprinters.
Svenska Amerikansk Fotbollförbundet och deras Riksidrottsgymnasium har fått tillgång till ett avancerat träningsverktyg kallat 1080 Sprint, en svensk uppfinning som mäter kraft, motstånd och hastighet och som nu används av idrottstränare över hela världen.
Mats Hagsten, ansvarig för Riksidrottsgymnasiet och nationella idrottsutbildningar (NIU), tycker att apparaten är helt fantastisk. Den går att använda för träning i alla sporter där horisontella rörelser ingår, till exempel löpning, tennis, simning och skridsko.
– Tidigare fick man gissa sig till om man tränar på rätt sätt och utvärderingen kunde ta lång tid. Nu får vi fakta direkt, svart på vitt exakt hur löpningen går och kan justera träningen direkt, berättar Mats.
1080 Sprint använder avancerad robotteknologi för att mäta kraft, motstånd och hastighet med mycket stor precision.
Träningsverktyget består av en portabel metallåda som innehåller en tunn men stark kabel lindad runt en karbonfiber-trumma. Kabeln fästs i ett bälte eller en sele på idrottsmannen. Datorn som är kopplad till lådan övervakar och kontrollerar motståndet eller dragstyrkan i kabeln genom en elektrisk motor. Datorn kontrollerar också kraften och hastigheten i idrottsmannens rörelser och registrerar dessa data som direkt syns på skärmen. Med datorn kan motståndet ställas in och varieras mellan 3 och 15 kg.
Eleverna springer upprepade gånger en kortare sträcka på konstgräset kopplade i bälte till 1080 Sprint med varierat motstånd.
Med hjälp av träningsverktyget kan Robban omedelbart identifiera de faktorer som begränsar elevens prestation. Det blir då lättare att korrigera träningen och rikta in den på just de områden som behöver utvecklas. En sprinter i amerikansk fotboll kan till exempel bli snabbare på kortare tid med hjälp av träning med 1080 Sprint.
-Man kan se när till exempel en hundrameters löpare uppnår sin topphastigheten, hur mycket kraft han producerar, var kraften produceras och hur länge den produceras, fortsätter Robban Johansson.
-Om man till exempel vet när hundrameterslöparen når sin topphastigheten så kan man justera i träningen så att eller hon når sin topphastighet när det är optimalt, t ex efter 20 meter. Kanske kan han eller hon bara hålla sin topphastighet under två till tre meter av ett lopp.
Steglängd och kraftutveckling i varje steg under start och accelerationsfas visar på vilket steg effekten är som störst och vid vilka sträckor snabbheten ökar och avtar under loppet. Maskinen ger exakta svar på hur start och accelerationer fungerar under träningen. Testarna visar till exempel också hur kraftutvecklingen mellan höger och vänster sida fördelas. Ojämn fördelning av kraften är inte bara hämmande för idrottaren utan också en faktor som kan leda till skador på längre sikt.
Robban Johansson konstaterar att man får ut mer data ur 1080 Sprint än från konventionella tester, där idrottaren drar tunga slädar eller har stora fallskärmar bakom sig som luftmotstånd. Hemligheten med 1080 Sprint sitter förstås i datorns mjukvara, som kan anpassas efter användarens önskemål. Den banbrytande teknologin är en kombination av kunskaper i idrottspsykologi, biomekanik, motorkontroll och design av avancerat robot-kontrollsystem.
Användningen av 1080 Sprint är ett led i en mer vetenskapligt och professionellt inriktad träning på Riksidrottsgymnasiet.
1080 Sprint är en svensk uppfinning som började utvecklas 2005 av uppfinnaren Rolf Öhman. Den tillverkas och säljs av Stockholms-företaget 1080 Motion AB och används idag över hela världen