Carlstads kross i reprisen på SM-finalen

Carlstad vann reprisen på SM-finalen mot Uppsala 86ers med 55-20 och Tyresö tog sin första seger i Superserien för säsongen, 17-6 mot Limhamn Griffins.

Långfredagen bjöd på repris på SM-finalen då Carlstad Crusaders kom till Uppsala för möte med Uppsala 86ers.

Matchen hade flyttats från Studenternas till Österängens IP. Frågan är om inte Uppsala-spelarna var kvar på Studenternas i huvudet, för det stod 14-0 till gästerna redan efter fyra minuter.

Slutresultatet blev 55-20 (31-6) till värmlänningarna som kom till Uppsala utan en enda importspelare. Crusaders med sju raka SM-guld tycks ånga på mot sitt åttonde.

Uppsala som anses vara en av de vassaste utmanarna till Carlstad visade upp en imponerande spelartrupp med 44 man mot Carlstads 32. Men det hjälpte inte den här kvällen.


Philip Julin, MVP i Carlstad Crusaders mot Uppsala 86ers.
Foto: Thomas Björn

Carlstads offensiva linje gav gott om tid för QB Philip Juhlin att få iväg sina passningar, eller så öppnade de gigantiska hål för sina runningbacks.

I avsaknad av dominante RB:n Brett Koepp steg ”veteranen”, 34 år, Christian Forsman fram och löpte för 86 yards medan unge Victor Toresson, 26 år, var strået vassare med 106 yards.

Bättre på allt
Carlstad var bättre på alla områden i matchen utom i penalty yards. Uppsala bestraffades med 37 yards medan Carlstad ovanligt nog kom upp i 56 yards.

Det var framför allt på springspelen Carlstad vann matchen. När det såg ut som om Uppsala hade stoppat Carlstad-spelarna så slank någon av deras runningbacks rakt igenom Uppsalas försvar och flyttade spelet mycket närmare Uppsalas målområde.

När Carlstad är i motståndarnas red zone är laget mycket svårstoppat. I fredagsmatchen gjorde de poäng vid alla fem tillfällen de kom inom 20 yards från Uppsalas mållinje.

Philip Juhlin hade en bra dag på jobbet. 18 av 30 passningar nådde sina mål och totalt passade han 314 yards. Och med 228 yards springspel så ska det mycket till för ett motståndarlag att slå mästarna. Juhlin valdes också till mest värdefulla spelare i Carlstad, men passade efter matchen på att hylla Christian Forsman för hans spel, och menade att Forsman borde haft priset.

Korta stunder av glädje
Det fanns stunder då 86ers gladde de 340 personerna som sökt sig till Österängens IP i det kylslagna vädret.

En del djupa passningar nådde sina mål och QB Kieran McDonagh kunde summera 298 passningsyards efter matchen där Blake Marklew tog emot för 102 yards och Nicko Peterson tog emot för 88 yards.

Men springspelen som Uppsala ideligen försökte sig på fungerade inte den här kvällen. Uppsalas offensiva linje lyckades inte öppna några hål i Carlstads kraftfulla försvar.

I Uppsala var det ingen tvekan om att Nicko Peterson gjorde sig förtjänt av priset mest värdefulla spelare, då han presterade på såväl offensivt som defensivt.

Tyresös första seger
Tyresö Royal Crowns besegrade Limhamn Griffins med 17-6 på Annandagen, efter 14-0 i paus.

Tyresös headcoach Greg Gibson sammanfattar matchen:

“Vår andra match för säsongen var positivt annorlunda jämfört med den första matchen. I första kvarten lyckades Griffins hålla tillbaka Tyresö men i den andra föll Griffins spel. Detta trotts att Griffins fick igång springspelen med Timmy Göransson, Victor Erdös, Erik Olsson och Henderson som svarade för över 100 yards tillsammans. Efter några olyckliga turnovers lyckades Tyresö sätta två touch downs och därmed ta ledningen inför halvtid.

I tredje kom Griffins tillbaka, höll nollan men lyckades inte förvalta sina spel och den slutade också utan poäng.

I fjärde höll lagen jämna steg men med ett fieldgoal såg matchen ut att bli poänglös för Griffins. Men med cirka minuter kvar lyckades QB Chris Lisby med en pass till Peder Wachmeister och därmed fick Griffins sin första touch down för säsongen. Andra spelare som också lyckades och hade en bra dag var Jalani Philips och David Hedelin som lyckades med en sack och flera bra tacklingar.

Sammanfattningsvis gjorde defense en bra match och kan offense förbättra sin bollsäkerhet, samt minska sina borttappade bollar, kommer laget att kunna prestera mycket bättre resultat.”

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.