Tung svensk VM-inledning mot ett starkt Finland

Sveriges damlandslag föll med 0–49 (0–21) i öppningsmatchen i VM i amerikansk fotboll i Finland. Sverige spelade inledningsvis bra på Myyrmäki Football Stadium i Vanda utanför Helsingfors och hängde med fram till mitten av den andra kvarten. Men därefter tog hemmanationen Finland över och blev för mycket för svenskorna.

Se fler bilder från matchen
Matchstatistiken
Allt om VM-turneringen i Finland

Efter tidig finsk dominans hade styrkeförhållandet nationerna emellan jämnats ut på senare år och senaste gången lagen möttes vann Sverige. Men när VM för damer inleddes lördagen den 30 juli 2022 var det återigen Finland som var storleken större än sitt västra grannland. Men trots nederlaget fortsätter VM-turneringen för Sverige som nu får spelas placeringsmatcher om att som bäst sluta på en femteplats i turneringen. Den första placeringsmatchen spelas onsdagen den 3 juli.

Mot Finland började det förvisso riktigt dåligt för Sverige som misslyckas med en punt vilket gör att Finlands MVP i matchen, Tytti Kuusinen, kunde trycka in hemmalagets första touchdowns i matchen från svensk 3-yardslinje. Men därefter kommer Sverige tillbaka in i matchen och endast en olycklig interception på finsk 5-yardslinje förhindrar Sverige från att kvittera matchen i slutet av den första kvarten.

Det svenska försvaret spelar utmärkt i inledningen och håller Sverige kvar i matchen när anfallet har svårt att flytta bollen. Men från mitt av den andra kvarten tar Finland över allt mer och försvaret i Sverige orkar till slut inte hålla in. Finland gör två touchdowns i den andra kvarten och leder i halvtid med 21–0.

I den andra halvleken skadas den svenska QB:n Bim Jensen Östlund och ersätts av Linda Widberg, men anfallet fortsätter har svårt i matchen och lämnar matchen utan poäng och med endast 21 offensiva yards jämfört med Finlands 302.

Heidi Svensson Durics interception nära svenskt målområde i slutet av den tredje kvarten är ett svenskt glädjeämne i den andra halvleken, Elin Thimfors utses välförtjänt till matchens MVP och Hedvig Palocci leder det svenska försvaret med 6,5 tacklingar. Men 0–49-förlusten var det inte mycket att säga om för ett Sverige som nu har tre dagar på sig att slicka sina sår innan det är dags att visa att man är ett bättre lag än vad man lyckades visa denna lördag. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.