Svidande svensk EM-förlust mot Finland

Sverige vände ett halvtidsunderläge mot Finland till ledning i tredje kvarten i ett regnigt Leeds. Men med en första seger mot Finland på damsidan någonsin inom räckhåll så tar orken slut och matchen slutar med ett svidande svenskt nederlag, 20-27 (0-7), ett resultat som också innebär att guldet nu är utom räckhåll för Sverige. Men ett EM-silver är fortfarande en möjlighet när slutomgången spelas på lördag.

Matchstatistik
Bilder från matchen
Här ser du hela matchen i efterhand

Precis som i öppningsmatchen mot Storbritannien var även denna EM-match i Leeds spännande och dramatisk hela vägen fram till slutsekunderna. Och med 40 poäng bara i den andra halvleken gick det inte att klaga på underhållningen som lagen bjöd på. Men det som mot Storbritannien slutade med en storartad svensk seger slutade mot Finland med en svidande förlust.

För inte särskilt många år sedan slutade matcher mot Finland i amerikansk fotboll för damer med idel svenska storförluster, medan det nu är jämnt mellan lagen. Det, och de steg som det svenska laget har tagit, värmde på en annars blöt dag i Leeds. Men den insikten är en klen tröst en dag som denna där Sverige förvisso visade karaktär och vänder underläge till ledning i andra halvlek, men ändå förlorar ytterligare nagelbitare mot finskorna.

Det var poängsnålt i halvtid, med Finland i ledning med 7-0 efter att lagets storstjärna Tytti Kuusinen sprungit in en 59 yards lång touchdown redan på det blåvit-klädda lagets andra spel i matchen. Sämsta tänkbara start för Sverige, som börjar den andra halvleken betydligt bättre och äter sig in i matchen.

Finland fumblar en puntretur i den tredje kvarten efter en fantastisk tackling av Sara Lidner, en av Sverige bästa spelare i matchen, och på spelet efteråt hittar Linda Johansson fram till Karin Ullén för en 36 yards lång TD-passning som reducerar den finska ledningen till 7-6. Samme Karin Ullén springer in 14-7 till Sverige – 34 yards rakt upp i mitten bakom bra blockar av bl.a. Frida Olsson-Granlund och Elin Thimfors – ett spel som tillkommer efter en ”strip sack” av tidigare nämnde Sara Lidner, som också är den som springer in extrapoängsförsöket och ger Sverige en sjupoängsledning i den tredje kvarten.

Karin Ullén ska göra ytterligare en touchdown i matchen, sin fjärde i detta EM, men däremellan har, olyckligt nog för svensk del, Finland gjort två. Den första genom Mari Jaaskela och den andra av omöjliga Tytti Kuusinen. Så när Ullén gör sin tredje touchdown kvitterar hon matchen till 20-20, ett resultat som står sig efter att extrapoängssparken misslyckas.

Oavgjort på poängtavlan och Sverige får chansen att avgöra matchen, men Sveriges anfall tappar all fart. Och matchen avgörs definitivt när Sverige måste punta iväg bollen men misslyckas med att få iväg sparken, vilket ger  Finland bollen en bra bit in på svensk planhalva med endast 7 sekunder kvar av matchen. Finland, som sprungit så bra matchen igenom, passar istället in den matchavgörande TD:n, vilket gör ställningen till 27-20 i finsk favör. Sveriges anfall får en sista chans med 4 sekunder kvar men hinner bara få iväg ett till spel som inte är tillräckligt.

Det gick inte att klaga på dramatiken, och Sveriges Ullén och Finlands Kuusinen är två spelare som bjuder på sevärdheter så fort de har bollen. Men det blev en bitter svensk förlust, som sånär hade kunnat sluta med vinst eller i alla fall oavgjort med tanke på hur lite tid som var kvar på klockan sista gången Finland hade bollen. Resultatet innebär att förhoppningarna om att ett svenskt EM-guld har runnit ut i sanden. Men Sverige kan fortfarande knipa ett EM-silver, vilket skulle vara det bästa resultat någonsin. För det krävs till att börja med en svensk seger mot Österrike på lördag.

Mot silvret, heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.