Sverige tog nytt EM-silver och närmade sig Österrike

När Sverige spelade final i junior-EM i amerikansk fotboll mot Österrike för tre år sedan hade Sverige ingen chans. I dagens EM-final, där Sverige återigen ställdes mot Österrike, skilde bara tre poäng mellan lagen i den svenska 10–13-förlusten i Wien. Särskilt det svenska försvarsspelet imponerande mot de österrikiska hemmafavoriterna.

Efter Sveriges semifinalvinst i torsdags mot Frankrike och Österrikes mot Danmark stod det klart att vi i årets junior-EM skulle få en repris från EM-finalen från 2019. Den gången vann Österrike med klara 28–0, men dagens EM-final på fullsatta Footballzentrum Ravelinstraße i Wien skulle bli betydligt jämnare och mer dramatisk. Och Sverige vara betydligt närmare ett EM-guld.

Sveriges försvar visar direkt i EM-finalen för herrjuniorer att man kom redo för att spela riktigt bra fotboll. Och man visar det genom att ta hand om en fumble, som Thomas Collins fångar upp, första gången Österrike har bollen. Men det svensk försvaret går på två matchavgörande nitar i EM-finalen. Den första kommer tidigt då Sverige skickar en blitz upp i mitten som Österrike kommer förbi och springer 25 yards för en touchdown i matchinledningen. Den andra kommer med tio minuter kvar av matchen då Österrike lyckas med ett trickspel som går hela vägen för Österiks matchavgörande touchdown.

Utöver dessa två spel har Sveriges försvar på det stora hela koll på Österrike och ger upp endast 189 yards i matchen. Ceasar Winsnes leder det svenska försvaret med 7 tacklingar och 2 sacks medan Malcolm Valle Johansson även han har 2 och Elliot Heijmer och Filip Roth en vardera. Thomas Collins har i matchen 2,5 tackling och en sack, siffror som inte sticker ut lika mycket som hans påverkan på spelet gjorde. Den svenska försvarsinsatsen imponerade matchen igenom.

Sveriges anfall hade det tuffare. Oliver Lundberg blixtrade till och sprang 20 gånger för 85 yards, Elliot Lindehammer tog emot två passningar för 67 yards, Max Lambert tryckte in Sverige enda touchdown och Rasmus Frick sparkade in ett 30 yards långt field goal. Men ett duktigt försvar i Österrike gjorde det svårt för Sverige.

Sverige var dock i ledning, 10–7, i slutet på tredje kvarten halvlek efter underläge 0–7 i paus. Gabriel Magnusson forcerar en fumble som Sixten Motivala tar hand och Max Lambert springer in ovan nämnda touchdown. Och med 01:33 kvar av tredje kvarten sparkar Rasmus Frick in sitt field goal och med tre poängs ledning för Sverige med endast en kvart kvar att spela känns EM-guldet inom räckhåll.

Men med 10 minuter kvar av matchen lyckas Österrike med sitt trickspel för en touchdown och med underläge med tre poäng i slutet av matchen orkar inte det svenska anfallet skapa tillräckligt för att komma ikapp samtidigt som ett svenskt försvar till slut inte orkar ta tillbaka bollen.

Österrike kan avsluta matchen nära svensk mållinje, men några fler poäng blir det inte. Istället får Österrike fira ett nytt EM-guld för herrjuniorer medan Sverige återvänder hem med ytterligare ett EM-silver. Men ett silver med en bättre eftersmak denna gång. I turningen 2019 kändes skillnaden mellan Sverige och Österrike milsvid. Idag är det ett par spel som avgör till Österrikes fördel och det svenska herrjuniorlandslaget, under ledning av förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt, hade med lite mer flyt hade kunnat knipa guldet.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.