Sverige till EM-final efter 31–17-seger mot Danmark

Sveriges juniorlandslag i amerikansk fotboll är klara för sin fjärde raka EM-final. I semifinalen under påskdagen besegrades Danmark på ett soligt Kristianstad Fotbollsarena med 31–17 (16–17) inför 636 åskådare. I finalen i september väntar de regerande Europamästarna Österrike.

Matchstatistiken

Se matchen i efterhand på SWE3 Play

Sverige fick en dålig start i EM-semifinalen i Kristianstad och hamnade i ett tidigt 0–10 underläge mot gästande Danmark som hade ett starkt stöd på läktaren av tillresta anhängare. Det är främst genom luften, bakom duktiga QB:n Mikkel Vase Hegnelt, som Danmark flyttar bollen i anfallet och man tar en tidig 3–0 ledning genom att field goal av Matija Rajovic. Detta följs upp av en svensk fumble och en utökad dansk ledning. Men istället för ännu ett field goal lyckas gästerna denna gång med ett trickspel där de istället för att sparka bollen passar densamma till en vidöppen Luke Washington i svenskt målområde.

Danmarks 10–0 ledning står sig igenom den första kvarten när det svenska anfallet har svårt att flytta bollen framåt. Men i början av den andra kvarten presenterar sig Sveriges running back Vilgot Valeskog – bakom en blockering av Elliot Heijmer hittar Valeskog en lucka och då hinner ingen ikapp honom. 80 yards senare har Sverige reducerat till 10–6, därefter till 10–8 efter ett lyckat tvåpoängsförsök av samme Valeskog.

Men den som i detta läget hoppas på en svensk vändning hoppas förgäves, och det är istället Danmark som kan utöka sin ledning när Marius Hein Barkholt tar en ”pick-6”, en interception som han returnerar hela vägen för en touchdown. Svensk underläge, 8–17, och det hade kunnat se riktigt dystert ut i paus i halvtidspausen för Sverige. Men inför matchen poängterade förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt att Sverige skulle vinna matchen genom att spel bra på special teams, och det är just ett spel på special teams som ger Sverige nytt hopp. På Danmarks avspark efter sin touchdown tar Benjamin Kennedy Chaanhing emot bollen på Sveriges 25-yardslinje och sätter på raketmotorn längs med samma vänsterkant som Vilket Valeskog nyligen sprang in sin långa touchdown. Kennedy Chaanhings returnerar bollen hela vägen för en svensk touchdown och tillsammans med Vilgot Valeskogs tvåpoängsförsök stannar den danska ledningen vid ett poäng, 17-16, när lagen går till halvtidsvila.

I den andra halvleken tar dock ett starkare och snabbare Sverige till slut över matchen. Man tar sin första ledning sex minuter in i tredje kvarten när Vilgot Valeskog springer över en dansk försvarare och ger Sverige ledningen, 24–17. Valeskog springer även in tvåpoängsförsöket). Victor Hovgaard Poulsen tar förvisso en interception nära eget målområde och håller tillfälligt kvar Danmark i matchen, men Sverige utökar sin ledning en stund senare när tidigare nämnde Valeskog, bakom en fantastiskt blockering av Anton Jansson, för ner bollen till dansk 1-yardslinje. Därifrån hittar QB Max Lambert fram till samme Anton Jansson och Sverige leder 30–17. Vilket blir 31–17 efter att Anton Enkvists sparkar in en extrapoäng.

Den svenska ledningen med 31-16 står sig matchen ut, bland annat efter att Morris Rewelj tagit en av sina två interception under matchen när Danmark närmar sig svenskt målområde mot slutet av matchen. Och det är det blågula svenska juniorlandslaget som får springa in på planen och fira vinsten inför en entusiastisk hemmapublik. En vinst som innebär att Sveriges juniorlandslag i amerikansk fotboll är klara för sin fjärde raka EM-final. Likt i de två senaste EM-finalerna blir det Österrike som står för motståndet även denna gång i en final som spelas i september i antingen Sverige eller Österrike.

Vilket Valeskog utsågs till matchens bästa spelare i Sverige efter sina 21 rusher för 264 yard och totalt 18 poäng i matchen medan Oskar Atterhall ledde de svenska mottagarna med 5 mottagningar för 57 yards. Förutom sin touchdown på en kickoffretur ledde Benjamin Kennedy Chaanhing det svenska försvaret i tacklingar men det var som kollektiv, och genom ett genomgående bra spel på special teams, som Sverige tog över matchen efter en trög inledning och till slut kunde vinna komfortabelt.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.