Sverige föll stort mot Storbritannien i EM-premiären

Premiären av EM 2023/24 blev inte vad Sveriges damlandslag i amerikansk fotboll hade hoppats på. På Sixways Stadium utanför Birmingham föll Sverige med 0-40 (0-27) inför 809 åskådare.

Vi har mycket att förbättra men var stolta över er prestation. Det var budskapet från förbundskapten Anna Jonsson efter matchen som spelades i ett soligt Worcester strax utanför Birmingham. Sverige reste till matchen mot VM-silvermedaljörerna från 2023 med en trupp på 31 spelare, och att det skulle bli en tuff match var spelare och ledarstab på det klara med redan från början. Och tufft blev det.

Sverige hamnade direkt i matchinledningen i dålig field position, vilket gjorde att Storbritannien kunde ta en tidig 7–0 ledning i början av den första kvarten. Storbritannien fumblar bollen på sin nästa drive, men när Sverige tvingas sparka tillbaka densamma tar hemmalaget returen hela vägen längs med planens vänsterkant för en touchdown. Storbritannien leder hastigt och mindre lustigt med 14–0 och det hjälper inte att Sverige stoppar Storbritannien på ett fjärde försök då man ger tillbaka på en turnover på spelet därefter. Så fortsätter det genom den första halvleken och Storbritanniens ledning i paus är 27–0.

I den andra halvleken visar Sveriges försvar karaktär och spelar bra med bland annat tar två interceptions – Storbritannien vinner den andra halvleken med ”endast” 13–0. Det svenska anfallet hade dock matchen igenom svårt att flytta bollen, något vi känner igen från VM förra året. Landskampen var den fjärde i rad utan poäng för svensk del, en trend som det är dags att bryta i samband med nästa EM-match för svensk del som spelas mot Finland på hemmaplan i september.

Sara Lidner utsågs till matchens bästa spelare i ett Sverige som trots ett tidigt underläge och stora förlustsiffror höll huvudet högt och gav allt hela vägen fram till slutsignalen. För många svenska spelare var detta första kontakten med internationell amerikanska fotboll och framtiden talar för dem.