Sverige drar sig ur EM i amerikansk fotboll för damer

SWE3:s förbundsstyrelse har beslutat att Sverige drar sig ur de återstående matcherna i EM i amerikansk fotboll för damer.

– Det är förstås ett oerhört tråkigt beslut, särskilt för våra ledare och spelare som lagt ner ett stort arbete med att bygga upp det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll igen. Ledarstaben har verkligen vänt och vridit och gjort allt i vår makt för att kunna slutföra EM-slutspelet, men vi inser helt enkelt att det i dagsläget inte går, säger Anna Jonsson, förbundskapten för det svenska damlandslaget.

Beslutet påverkar de planerade matcherna under 2024 mot Spanien på hemmaplan och mot Tyskland på bortaplan.

Bakgrunden till beslutet är att förbundsstyrelsen, tillsammans med damlandslagets ledarstab, gjort bedömningen att det i dagsläget inte går att garantera att Sverige kommer att kunna ställa upp med ett lag i matcherna mot Spanien och Tyskland, och att det därför är bättre att redan nu dra sig ur fortsatt EM-spel.

– Istället för att spela två spännande EM-matcher under 2024 får vi nu lägga vårt fokus på att bygga upp den amerikanska fotbollen för damer i Sverige från grunden. Vi kommer behöva få in fler utövare och fler lag, öka bredden samt få tillväxt genom flickverksamhet. Om vi med en gemensam insats jobbar framåt tillsammans med detta som utgångspunkt är jag helt övertygad om att vi i framtiden åter kommer kunna ställa ett slagkraftigt svenskt landslag på planen, avslutar Anna Jonsson.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.