Svenskt NM-brons efter storseger mot Norge

Sveriges Utvecklingslandslag ungdom (ULU) tog hand om bronsmedaljen när NM 2022 avgjordes i Vanda, Finland. Efter den bittra semifinalförlusten mot Danmark revanscherade man sig med besked och i bronsmatchen mot Norge var Sverige överlägset och vann med klara 48–0 (21–0).

När besvikelsen efter onsdagens semifinalförlust mot Danmark lagt sig var det ett taggat svenskt ungdomslandslag i amerikansk fotboll som kom till spel i bronsmatchen i de nordiska mästerskapen 2022. Och i matchen visade Sverige, under ledning av förbundskapten Fredrik Hansson, att man fortfarande är storleken större än Norge – Sverige stod för 48 poäng och 306 yards framåt i matchen samtidigt som försvaret höll Norge till 0 poäng, 12 passningsyards och 41 yards totalt.

Likt mot Danmark fick Sverige en trög start i matchen, men till skillnad från då repade man sig snart. Redan på sin andra drive i matchen gav RB Jaime Quade Sverige ledningen med 7–0 och på den tredje hittade QB Hektor Hydén fram till WR William Bargot från 34 yards och utökade den svenska ledningen till 14–0. Caspar Riedel tog emot en TD-passning i den andra kvarten fram till 21–0, vilket också var resultatet i halvtid.

Norges bästa chans till poäng i matchen kommer i mitten av den andra kvarten, men Tim Glimmerud Gullbjörk och det svenska förvaret sätter stopp när Norge har ett fjärde försök med en yard kvar att gå från Sverige 16-yardslinje.

Sveriges försvar gör matchen igenom en strålande insats, och när man inte skapar press i Norges bakfält så finns de blågula defensiva backarna där för att bryta upp de norska passningsförsöken. Benjamin Kennedy Chaanhing visade vägen med sina 8 tacklingar i matchen, medan Ville Bjuremar hade en sack och tre tacklingar för förlust av yards. Rasmus Myrén-Larsson hade två brutna passningar och Sverige blockerade två punts i matchen, den ena av Joel Lind – som tar bollen ner till Norges 1-yardslinje – och den andra av ovan nämnda Ville Bjuremar.

I den tredje kvarten kom Norge tillbaka in i matchen men några poäng blev det inte, vare sig för Norge eller Sverige. I den fjärde kvarten hittar Sverige tillbaka till flytet från den första halvleken och får ordentlig utdelning med fyra touchdowns: en ”Philly Special” till QB Morris Rewelj på passning från WR Alexander Bissmark, en TD-mottagning för 32 yards av William Bargot (hans andra i matchen) och två ytterligare TD:s på marken av RB Jaime Quade. Sverige springer för 46 yards under matchen, och får i luften – fördelat på QB:s Hektor Hydén och Morris Rewelj tillsammans med ovan nämnda passning av Alexander Bissmark – fram 12 av 26 passningar för 260 yards och fyra touchdowns. Daniel Skoog sparkar också in sex av sju extrapoäng.

En rakt igenom gedigen insats av Sverige som efter matchen fick bronsmedaljer att ta med sig som sällskap på båtresan hem till Sverige.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.