Svensk triumf i Nordiska mästerskapen för juniorer

Sverige besegrade Finland med 27-12 (21-6) när finalen i Nordiska mästerskapen för herrjuniorer avgjordes under söndagen på Kristianstad Arena. En stabil laginsats låg bakom segern där Sverige fick touchdowns från samtliga tre lagdelar – anfall, försvar och special teams – och stod emot en finsk återkomst i andra halvlek.

Strax efter kl. 15 söndagen den 21 oktober kunde de svenska spelarna höja matchens MVP, Jonathan Gustafsson, på sina axlar och fira att  Sveriges herrjuniorer är nordiska mästare 2018! Matchen och turneringen blev därmed kronan på verket på en framgångsrik svenska juniorlandslagssäsong.

Sverige inledde finalen, som spelades på den eleganta Kristianstad Arena, på bästa tänkbara sätt. Efter att ha stoppat Finlands anfall kan Sverige redan på sin första drive ta ledningen med 7-0 genom tidigare nämnde Gustafsson. Detta blir också de enda poängen i den första kvarten där ett svenskt försvar – där för dagen bland annat Sebastian Bergström, Alexander Nordgren, Emil Hovde, Måns Åberg och Erik Klerestam stack ut – håller Finland till endast 10 yards framåt .

I slutet på den första kvarten kan Finland ta en interception på Sveriges QB Samuel Jämthammar långt ner på svenska planhalva, men Sveriges försvar håller emot. Sveriges anfall får dock tillbaka bollen tillbakatryckta långt ner på egen planhalva. Från Sveriges 9 yardslinje får Jonathan Gustafsson bollen… och 91 yards senare har Sverige utökat sin ledning till 14-0, en magiskt fint spel av det svenska anfallet. Gustafsson slutar matchen med 18 rusher för 142 yards och 2 TD:s. Här hittar du den kompletta statistiken från matchen

Också när Sverige utökar sin ledning till 21-0 är det genom ett långt fint spel, men denna gången en 74 yard lång interception-retur av Alexander Nordgren. Innan halvtidspausen kan Finlands QB Jere Byman reducera till 21-6, men den första halvleken är tydligt i svensk favör, både spel- och resultatmässigt.

Kanske gick det till och med lite för lätt, för i den tredje kvarten tappar Sverige sitt fina spel och det är istället Finland som tar över. I tredje kvarten reducerar Finland till 21-12 genom QB Byman samtidigt som Sveriges anfall produceras 14 yards på sina tre drives i den tredje kvarten.

Men när det känns som att det håller på att väga över till finsk favör kliver Sveriges special teams in och avgör matchen –  tidigare nämnde Nordgren får händerna på en finsk punt som Victor Garcia Blombäck kan returnera för en svenska touchdown! På svenskt special teams hade också Victor Wikström en riktigt bra dag på både punts och kick offs, samtidigt som Karl Berg satte samtliga tre svenska extrapoängssparkar.

Finland försöker, men kommer inte närmare och Sverige kan, när domaren blåser av matchen, titulera sig Nordiska mästare!

Finland producera fler yards framåt – 234 mot 189 – än vad Sverige gör men med undantag för en period i tredje kvarten känns det som Sveriges match och vinsten var välförtjänt. Det svenska passningsspelet klickade aldrig i matchen – Sveriges passar totalt för 15 yards – men det behövdes inte denna eftermiddag då en komplett laginsats under ledning av förbundskapten Andreas Ehrenreich gör att Sverige fick ännu en trofé att placera i prisskåpet.

Här ser du matchen i efterhand

Här ser du presskonferensen efter matchen