Svensk seger i dramatiskt EM-kval mot Serbien

Det var försvaret som visade vägen när Sverige besegrade Serbien med 21–14 (7–0) i EM-kvalmatchen för herrar på Behrn Arena i Örebro den 8 oktober. Särskilt den andra halvleken bjöd på dramatik och underhållning och matchen avgjordes inte förrän i slutminuten. Stor matchvinnare i Sverige blev den defensiva linjespelaren Sebastian Diakiti som stod för två touchdowns, en blockerad punt, en interception och tre sacks.

Se hela matchen i efterhand

Matchstatistik

Stefan Akanders bilder från matchen

Jonas Domfors bilder från matchen

Det var inte världens vackraste fotboll som de 942 åskådarna i publiken bjöds på denna kyliga men krispa lördagskväll i oktober på Behrn Arena i Örebro. Men EM-kvalmatchen mot Serbien blev jämn och dramatisk ända in i slutet. Sveriges 21 poäng fördelades på en touchdown vardera av anfallet, försvaret och special team men det var först och främst det svenska försvaret som som visade klass i matchen. Och det var försvarsspelarna Ludvig Myrén, Sebastian Diakiti och Mattias Eriksson som var de tre klarast lysande stjärnorna tillsammans med kicker/punter Robin Gavelin Miranda som prickade in tre av tre extrapoäng och placerade två punts innanför Serbiens 10 yardslinje.

Efter spelarpresentationer och nationalsånger var det det blågula hemmalaget som tog ledningen i matchen. QB Philip Juhlin revanscherade sig efter en tidig interception i Serbiens målområde och hittar fram till Edvin Almeida som tar emot passningen på Serbiens 5-yardslinje och trycker in både sig själv och bollen i det serbiska målområdet.

Närmast poäng i den andra kvarten är Serbien men Zeljko Stegnjajas 54 yards långa field goal går precis till vänster om målstolparna samtidigt som halvleken tar slut. På spelet innan sackar Sebastian Diakiti Serbiens quarterback för en förlust av 8 yards. Utan det spelet, som gjorde att field goal försöket var från 54 yards istället för 46, hade vi högst troligen sett serbiska poäng på resultattavlan i halvtid.

Om den första halvleken inte bjöd på allt för många sevärdheter så gjorde den andra halvleken det desto mer. Och det börjar med att Sverige har bollen i bra läge att göra poäng på Serbiens 25 yardslinje – men man fumblar över bollen till gästerna. Serbiens anfall kommer dock ingen vart och när Serbien ska sparka iväg bollen nära eget målområde lyckas tidigare nämnde Sebastian Diakiti både få handen på bollen och sedan också plocka upp den i Serbiens målområdet för en svensk touchdown! Elegant spel och 14–0 till Sverige! Men den blågula lyckan blir kortvarig.

Petar Bajalica sätter på Serbiens första offensiva spelet efter Sveriges touchdown på raketmotorn och springer 68 yards längst med högerkanten för en serbisk reducering fram till 14–7, vilket också är resultatet efter tre spelade kvartar. Men Sverige svarar i den fjärde kvarten och det är återigen Sveriges nummer 91, Sebastian Diakiti, som håller sig fram. Han slår upp en serbisk passning i luften och fångar den elegant i Serbiens målområde för sin andra touchdown i matchen. Och Sveriges ledning är återigen 14 poäng, nu 21–7.

Sveriges försvar fortsätter spela bra men man drar på sig ett par onödiga flaggor och när en svensk fumble, den andra för kvällen, ger gästande Serbien bollen på Sveriges 40-yardslinje kan det svenska försvaret till slut inte längre stå emot. Jovan Ikic tar emot en fin TD-passning i svenskt målområde och reducerar återigen Sveriges ledning, 21–14. Serbien lyckas dessutom med att ta hand om den efterföljande onside kick som de försöker sig – men några fler poäng blir det inte för Serbien denna kväll.

Publiken på Behrn Arena låter så högt att Serbien i anfall två gånger om går offside och istället för ytterligare serbiska poäng avslutas matchen passande nog med två starka svenska försvarsspel: en sack av Ludvig Myrén, som kommer skjuten som en kanon från vänsterkanten, och en dykande interception av Mattias Eriksson.

Det var jämnt, spännande, hög stämning på läktaren och Sverige vann – en bra kväll för svensk amerikansk fotboll med andra ord! Härnäst i EM-kvalet för svensk del väntar en bortamatch mot Schweiz söndagen den 16 oktober. Mer information om den matchen kommer inom kort. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.