Så ser juniorlandslagets EM-motstånd ut under 2024

Danmark och Tyskland står för motståndet när Sverige som regerande EM-silvermedaljörer ger sig in junior-EM i amerikansk fotboll under 2024.

Sverige skulle ursprungligen spelat mot Spanien under våren men upplägget gjordes om efter att Storbritannien drog sig ur EM och att Österrike inte deltar under 2024 då de istället spelar VM i Kanada. Det nya upplägget innebär att junior-EM spelas över två år, 2024 och 2025, och de deltagande lagen är uppdelade i två grupper: i grupp A deltar Finland, Italien och Frankrike medan Sverige hittas i grupp B tillsammans med Danmark och Tyskland.

Sverige ställas mot Danmark på hemmaplan helgen den 30–31 mars, en match som kommer att spelas i Kristianstad. Och på bortaplan mot Tyskland helgen den 21–22 september.

För att få möjlighet att spela om EM-guldet under 2025 krävs gruppseger – de två länder som vinner sina grupper under 2024 ingår i den trenationersturnering som under 2025 avgör vilket land som tar hem EM-guldet. I denna turnering deltar vinnarna från grupp A och B tillsammans med de regerande Europamästarna Österrike.

För lagen som inte går till ovan nämnda trenationersturnering väntar placeringsmatcher under 2025 där placeringarna 4 till 7 står på spel. I dessa matcher ställs lag 2 i grupp A mot lag 3 i lag B, och motsvarande där lag 2 från grupp B ställs mot lag 3 från grupp A. Vinnarna i dessa två matcher möts i en match om fjärdeplatsen i EM medan förlorarna gör upp i en match om placeringarna 6 till 7.

Under de sju högst rankade lagen i Europa gör Belgien, Serbien, Spanien och Tjeckien upp om placeringarna 8 till 11. Under 2024 spelar Tjeckien mot Serbien hemma och borta medan Spanien möter Belgien hemma och borta. Även för dessa nationer väntar placeringsmatcher under 2025 som fastställer den slutgiltiga EM-rankingen.

Det svenska juniorlandslaget håller ett uttagningsläger på Bosön utanför Stockholm den 2–3 mars till vilken EM-truppen till matchen mot Danmark tas ut.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.