Revanschsuget Sverige tar sig an Storbritannien

Det är ett revanschsuget Sverige som springer in på Valhalla IP i Göteborg på lördag för träningslandskamp mot Storbritannien i amerikansk fotboll, efter bakslaget i Finnkampen helgen som gick.

Jämnt brukar det vara mellan Sverige och Finland herrar i amerikansk fotboll.

Så inte i lördags. Finland körde över Sverige med 37-0 (31-0).

Amerikanskfotboll.com når förbundskapten Andreas Ehrenreich 48 timmars efter matchen:

– Vad vi lärde oss i lördags? Allt, höll jag på att säga, men framför allt hur vi organiserar oss före, under och efter match, vilka som är redo för att spela i landslaget, och inte, och hur vi förbereder oss för en landskamp. Det positiva är att allt är korrigerbart. Frågan är bara hur mycket vi hinner före lördagens match.

Landskampen mot Finland gav lärdomar som
ska användas mot Storbritannien i Göteborg.

Foto: Maria Schedin

Det var ett ungt lag med ett par debutanter som Andreas Ehrenreich ställde på benen på Grimsta Arena i Stockholm i lördags. Och det finns ljusglimtar.

– Aslan Zetterberg är en sådan spelare. Han visade i sin debut att han klarar av stundens allvar och leverera på den här nivån. Vi fick åter se William James i blågul dress efter en sejour på college (University of North Dakota) och spel utomlands i Tyskland. Tillsammans med Philip Minja höll de högst klass i Sveriges försvar. Minja har lagt coachkepsen på hyllan för att satsa på landslaget igen.

– Vårt Special teams levererade också enligt plan.

Samtidigt kan Ehrenreich inte annat än berömma Finland:

– Finland var till skillnad mot oss förberett, uppträdde som ett lag och spelade krispigt, det vill säga med skärpa – speciellt i anfallsspelet.

Det är sju år sedan Sverige mötte Storbritannien i en herrlandskamp, då i EM. Sverige knappt, men klart. Några filmer av lagens matcher har inte utväxlats länderna emellan, så den svenske förbundskaptenen har inte den koll på motståndarna som han skulle önska. Det har å andra sidan inte hans brittiske kollega på det svenska laget heller.

– Jag vet så mycket att de är stora, starka och håller hög nivå. De har flera spelare som spelat utomlands, bland annat i USA. De är minst lika bra som Finland, kanske till och med bättre, så det vill verkligen till att vi presterar bättre på lördag än mot Finland i lördags.

Vad vill du se mycket av på Valhalla IP på lördag?
– Att flera spelare kliver fram och att vårt QB-spel förbättras så att vi kan sätta bollen i händerna på våra spetsspelare, som exempelvis Jacob Dahre och Jonatan Gihl. Jag ser fram emot ett proffsigt arrangemang och en bra och jämn match.

Matchen mot Storbritannien startar kl. 16.00 på Valhalla IP och föregås av SM-finalen U19 Pojkar. Kristianstad Predators möter Stockholm Mean Machines med start klockan 12.00.

Både dagens och morgondagens stjärnor på en och samma plats, och dag, alltså.

Truppen till matchen presenteras i denna text inom kort.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.