Ovissa matcher när SM-finalerna i amerikansk fotboll spelas på Stockholms Stadion

SM-Final 2016

Självförtroendet är på topp hos de fyra lag, damer och herrar, som gör upp om SM-tecknen i amerikansk fotboll på Stockholms Stadion på lördag.

– Carlstad Crusaders med sex raka SM-guld i bagaget vet hur de ska göra.
– Uppsala 86ers slipper favoritskapet, men kan överraska.
– De starka damerna i Örebro Black Knights har i år också med sig skallen.
– Arlanda Jets med inte mindre än 17 rookie-tjejer i laget fruktar inget.

Amerikansk fotboll i Sverige är på frammarsch. Av cirka 4 000 licensierade spelare är ungefär tio procent numera tjejer.

-Vi har blivit bättre på att visa upp oss och har därmed ökat vår attraktionskraft. Att TV4 har direktsänt fredagsmatcherna i Superserien under den här säsongen har också haft stor betydelse, säger Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

Carlstad Crusaders har dominerat sporten starkt i Sverige de senaste åren. Seriespelet klarades av utan en enda förlust och frågan är nu bara om det ska bli ett sjunde SM-guld, och därmed en tangering av Karlstad-klubben IF Boltics sju SM-guld i bandy åren 1979-1985.

– Jag tror att det beror på att vi har så många duktiga ledare i vår klubb, en kommun och många sponsorer som stöttar oss samt en mängd mycket duktiga spelare, säger lagets defensiva linjetränare Andreas Wennberg.

Uppsala 86ers började säsongen svagt och inledde med två förluster. Laget har emellertid kommit igen starkt och tog sig till SM-final för första gången sedan 1997 via seger mot Örebro Black Knights i semifinalen. Publikrekordet 35 200 på Stadion från 1995 då Rolling Stones spelade kommer nog inte att ryka, men Uppsala lovar komma med många supportrar.

– Jag är medveten om att vi slår ur underläge och att det kommer att krävas mycket av oss. Men nu har vi chansen och jag vet att grabbarna kommer att göra sitt yttersta, säger Uppsalas Head Coach Moe Kadkhodai.

Sporten växer procentuellt mer bland damerna. Något som tjejerna i Örebro Black Knights känner av. Rekryteringen har i år gått jättefint, lagsammanhållningen är på topp och tjejerna lovar att hålla huvudet lite mer kallt än förra årets final, då Örebro föll mot Stockholm Mean Machines.

Finalmotståndaren Arlanda Jets, som besegrade förra årets SM-vinnare Stockholm Mean Machines i semifinalen, består i år av hela 17 stycken rookies som således gör sin första säsong.

Damfinalen startar kl 14.30 och herrarnas match kl 18.30 på lördag. Den första streamas och kan ses på TV4 Sports hemsida, samt även Svenska Amerikansk Fotbollförbundets hemsida SAFF.se, och de senare direktsänds i TV4 Sport och TV4 Play Premium.

För ytterligare frågor kontakta generalsekreterare Fredrik Haraldson på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet 08-699 62 46.

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.