Oviss SM-final mellan rivalerna Carlstad och Stockholm

Stockholm Mean Machines vann serien och har vunnit de två senaste SM-gulden. Men senast Mean Machines och Carlstad Crusaders möttes vann Crusaders på SM-finalarenan Tingvall IP med 20–0. Så det är en oviss final i Superserien Herr 2020 som väntar i Karlstad på lördag.

Stockholm Mean Machines kom in i Superserien 2020 med två raka SM-guld i bagaget och hade 18 raka matcher utan förlust när man till slut föll i Karlstad, mot Carlstad, med 0–20 i den sista omgången av Superserien Herr 2020. Laget repade sig dock efter förlusten och besegrade komfortabelt Uppsala 86ers med 41–6 i semifinalen på hemmaplan.

Mean Machines hade seriespelets bästa anfall sett till statistiken med 295 yards och 29 poäng per match. Man leds i anfallet av den amerikansk QB:n Timothy Morovick som i Alpha Jalloh, Per Lindelöf, Edvin Almeida Taborda och Ben von Jagow en kvartett mottagare som alla gjort avtryck i Superserien under säsongen. På marken har laget inte varit lika framgångsrikt, med där finns landslagets meriterade running back Timmy Göransson.

Mean Machines försvar var, sett till statistiken, det näst bästa i serie, efter finalmotståndaren Carlstad. I säsongens sju spelade matcher har man släppt in 12, 0, 7, 22, 14 och 20 poäng. Om mönstret håller sig så vinner man därmed om anfallet gör mer 23 poäng eller mer. I Malcolm Engström på linjen, Ludvig Myrén på linebackerpositionen och Denny John i det defensiva bakfältet finns nyckelspelare på samtliga tre nivåer i försvaret.

Carlstad Crusaders var under lång tid på 2000-talet giganterna i Superserien Herr, men har de två senaste åren knuffats ner från tronen av finalmotståndaren Stockholm. Men man spelar på lördag sin tolfte raka SM-final, en svårslagen siffra. Plumpen i protokollet under seriespelet var den första förlusten mot Örebro Black Knights sedan sluten av 90-talet, men laget revanscherade sig genom att snart därefter bryta Mean Machines 18 matcher långa segersvit. I semifinalen besegrades Örebro med visst besvär med 13–7.

Laget leds i anfallet av amerikanska QB:n Danny Farley och har i Niko Lester, som anslöt under säsongen, fått in en matchvinnare i truppen som gjort stora spel i samtliga matcher han spelat så här långt. Han kan spela både som RB och WR och avgjorde semifinalen mot Örebro med en interception på övertid. I anfallet finns också ett tungt springspel bakom en imponerande offensiv linje – samtliga tre nominerade spelare till MVP-priset på den offensiva linjen kommer från just Crusaders.

Försvaret leds av linebacker-duon Christian Kuylenstjerna och Mattias Eriksson, två av Superserien Herrs absolut bästa – många skulle säga de två bästa – på sin position. Carlstads försvar släppte in endast 8,3 poäng per match under säsongen, en minst sagt imponerande siffra och i två spelade matcher mot Stockholm har man släppt in endast 18 poäng. Håller siffrorna i sig kan det bli en poängsnål men jämn och dramatisk SM-final på lördag.

Återupprepar Carlstad segern från säsongsavslutningen och kliver tillbaka upp på tronen, eller blir det ett tredje raka guld för Stockholm? Svaret får vi i SM-finalen som sparkar av nu på lördag kl. 15 på Tingvalla IP i Karlstad. Då matchen spelas inför begränsad publik, och alla tillgängliga biljetter är slutsålda, är det C More – där matchen livesänds – som gäller för att se SM-finalen.