Österrike övermäktigt när Sverige tog EM-silver

Gulddrömmarna för det svenska juniorlandslag i amerikansk fotboll som sprang in mot Österrike på Behrn Arena i Örebro den 16 september grusades tämligen omgående – på sitt första spel i matchen stod gästerna för en 69 yards lång touchdown och tog en tidig ledning som de aldrig släppte ifrån sig. Regerande mästarna Österrike imponerade när de till slut vann med 42–24 (28–3) och Sverige fick för tredje turneringen i rad nöja sig med ett EM-silver.

Mer om matchen

Se EM-finalen på SWE3 Play

Statistiken från matchen

Bilder från matchen

Bilder inför matchen

Inför-intervjuer

Efter svenska förluster med 0–28 i Bologna och 10–13 i Wien de senaste två EM-turneringarna fanns förhoppningar om att Sverige i Örebro denna gång skulle närma sig ytterligare ett steg. Men så skulle det inte bli. Förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt konstaterade efter matchen att detta var den bästa version av Österrikes juniorlandslag man mött och trots att Sverige snyggade till siffrorna mot slutet av slutresultatet inte mycket att diskutera.

Österrike tog tag i taktpinnen direkt genom att på sitt första offensiva spel i matchen lyckas med ett trickspel som slutar i en 69 yards lång touchdown. Och innan den första halvleken är över har man gjort ytterligare 22 poäng. QB Michael Szabo fördelar bollarna som han aldrig gjort något annat och främst går de till Österrikes MVP i matchen, WR Nils Keimel, som tar emot 6 passningar för 183 yards och 2 touchdowns. Det är också Keimel som står för TD-passningen på trickspelet i matchinledningen.

Sveriges anfall har svårt i den första halvleken och de enda poäng man gör är ett 28 yards långt field goal av Rasmus Lindkvist. Österrike har två giganter i försvaret i form Jakob Scheucher och Noel Swancar som effektivt sätter stopp för Sveriges förhoppningar om ytterligare poäng. Men det är inte att inte Sverige försöker.

Inför matchen pratades det i tränarstaben om att våga ta chanser mot Österrike och två gånger om i den första halvlek ställer Sverige upp för att sparka – den första gången är det ett field goal och den andra gången för att punta. Båda gångerna försöker man istället konvertera till fyra nya försök – men båda gångerna misslyckas man med detsamma. En svensk interception av Vidar Östlin och en fumble skapad av Filip Roth gör dock att Österrikes ledning i paus stannar vid 28–3.

I den andra halvleken luftar Österrike större delar av laget, och detta kombinerat att Sveriges passningsspel börjar klicka gör att Sverige närmar sig på poängtavlan, dock utan att det på riktigt blir nerv i matchen. I den tredje kvarten passar running back Vilgot Valeskog fram till Gustaf Henriks Ras för Sveriges första touchdown i matchen och quarterback Max Lambert passar fram till två ytterligare touchdowns halvleken, till Elliot Lindehammer respektive Oskar Atterhall. Sverige vinner den andra halvleken med 21–14 men Österrike vinner matchen – och EM-guldet – med 42–24.

Sveriges QB Max Lambert får fram 10 av 17 passningar i matchen för 136 yards, flest bollar går fram till Oskar Atterhall som plockar ner 4 för 83 yards. På marken har Sverige ingen större lycka och man springer 22 gånger för 31 yards och konverterar endast 1 av 10 tredje downs till fyra nya försök. Filip Roth visar vägen i försvaret med sina 11 tacklingar följt av Adrian Göthlin Bekibele med 7 och Oscar Loguercio Frimodig med 6, medan Lucas Hedberg har tre tacklingar för förlust av yards.

Men mot Österrike fanns denna dag inte mycket att göra. Sverige gjorde vad de kunde men Österrikes juniorlandslag i amerikansk fotboll 2023 var ett av de bättre genom åren och är välförtjänta Europamästare. Men vi kan trots all glädjas åt ett svenskt EM-silver och att Sverige fortsätter finnas med i toppen av amerikansk fotboll i Europa på juniorsidan.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.