Österrike blev för svåra – klar finalförlust för Sverige

Sveriges juniorlandslag fick nöja sig med silvermedaljen i EM i Italien, för mot Österrike i finalen fanns det inte mycket att göra. Ett decimerat Sverige kämpade och slet, men förlorade till slut med 0-28 (0-21) på Arcoveggio Stadium i Bologna.

Det började annars bra för Sverige i EM-finalen för Sveriges juniorlandslag för herrar när man tvingar Österrike att punta bollen på sina första drive i matchen, samtidigt som Sverige visar att de kan flytta bollen på sin dito.

Men det vänder andra gången Österrike har bollen. Sveriges försvar sätter stopp, tvingar Österrike att sparka iväg bollen som Sverige kan ta emot på österrikisk planhalva – om det inte vore för en olycklig bestraffning på Sverige som gör att de vit/grå-klädda Österrike får behålla bollen. Och då tar det bara ett par spel innan de, med hjälp av en elegant fake som lurar stora delen av Sveriges försvar, liksom publiken på läktaren, kan springa in 7-0.

Så istället för svensk boll på österrikisk planhalva i ställningen 0-0 ligger Sverige under. Och inte blir det mycket bättre när två svenska defensiva backar missar på en lång österrikisk passning, som istället går fram för en touchdown och 14-0 till Österrike i början av den andra kvarten. Och snart därefter får Österrike fram en screenpass som går hela vägen för 55 yards, vilket utökar ledningen till 21-0.

Och just då känns det lika mörkt för Sverige som den italienska natthimlen. Turneringen börjar ta ut sin rätt på det svenska laget, som haft en betydligt tuffare resa till finalen än vad Österrike haft, och flera spelare missar finalen eller tvingas utgå under matchen. Men Sverige får tre chanser att komma in i matchen innan halvleken är över:

1) En svensk punt träffar ett österrikiskt ben, vilket innebär att Sverige får tillbaka bollen på österrikisk planhalva. Men tyvärr missar Victor Wikström det field goal som blir resultatet av möjligheten.

2) Med 1:21 kvar av halvleken blockar Sverige en österrikisk punt, vilket ger Sverige bollen på Österrikes 36-yardlinje. Men en passning på fjärde försöket misslyckas och möjligheten resulterar inte i några svenska poäng.

3) En interception av Noah Allsten precis mot slutet av halvleken ger Sverige möjligheten att komma tillbaka, men inte heller denna gång lyckas man sätta några poäng på tavlan.

Så vi har 21-0 till Österrike i halvlek, ett Österrike som inte är det största eller starkaste laget i turneringen men som gör allting väldigt bra, minsta misstag av motståndare och de straffar en direkt.

Den andra halvleken blir något av en transportsträcka mot slutsignalen efter att Österrike utökat sin ledning till 28-0 med 4:55 kvar av tredje kvarten.

Ture Nilsson kommer in som QB för Sverige, Anton Stensson springer bra med bollen, Victor Wikström står för helt fantastiska puntar genom hela matchen (fem stycken innanför Österrikes 20-yardslinje) och Alexander Nordgrens sack med drygt 7 minuter kvar av matchen är riktigt fotbollsgodis (Alexander utses också välförtjänt till matchens defensiva MVP).

Efter 28-0 till Österrike blir det inga mer poäng, och med de siffrorna kan Österrike ta emot pokalen som visar att man är europamästare för juniorer. Sverige får nöja sig med silvermedaljerna, vilket för stunden känns som en besvikelse men som med lite distans till finalen säkert är något som alla ingår i det svenska laget kan vara nöjda med. Många, spelare och ledare har fått nyttig erfarenhet med sig från turneringen och Sverige kommer tillbaka än starkare nästa gång.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.