Nya förbundskaptenen bygger landslagen

andreas-ehrenreichJust nu blir det inte så mycket sömn för herr- och juniorlandslagens nye förbundskapten Andreas Ehrenreich. Efter att han tillträdde den 1 maj är det högsta fart på verksamheten.

Han ska bygga upp landslagen i flera logiska steg. Det gäller att ta saker och ting i rätt ordning.
Först ska han forma teamet som ska coacha laget med allt ifrån 9 -10 tränare till materialare, medicinsk personal och administratörer. Därefter måste staben prata ihop sig och bestämma vilken typ av spel laget ska spela. Vilken typ av anfall och försvar det ska vara. Samtidigt ska spelarematerialet granskas löpande.

”Just nu håller jag på med en bruttolista med omkring 40 – 45 namn på möjliga tränare”, säger Andreas som för närvarande lever en minst sagt stressig tillvaro.
Förutom förbundskaptensjobbet är han head coach för Tyresö Royal Crowns och mitt uppe i superseriespelet. Dessutom jobbar han heltid som idrottslärare och har fru och tre barn. Tur att han är bra på att organisera.
”Ja, det gäller att vara tidseffektiv, men ändå se till att hålla hög kvalitet, pustar han och noterar att det blir en lättnad när sommarlovet inträder och när Superserien är färdigspelad senast den 9 juli.
”Nu gäller det att hitta rätt folk som vill satsa, som har rätt fotbollskompetens, som är självgående, lösningsorienterade och har rätt geografisk spridning. Vi kan inte resa kors och tvärs i landet hela tiden utan måste dela in landet mellan oss”.

Först i september börjar börjar det hända konkreta saker kring landslaget. Då blir det bland annat ett träningsläger och en träningslandskamp planeras för herrlandslaget. Ett riktigt test på hur herrlandslaget står sig kommer sedan i den traditionella finnkampen i Helsingfors den 1 oktober.
”Hur vi ska knäcka finnarna vill jag återkomma till när jag har ett lite bättre underlag”.

Det är många nya spelare i Superserien i år. Kommer du att satsa på gamla säkra kort eller på nya förmågor?
”Självklart kommer jag att hålla ögonen öppna efter förmågor som vill satsa. Men jag skulle också vilja ta hem några av de många duktiga spelare vi har i USA. Det finns åtminstone tio spelare där som definitivt skulle förstärka landslaget”.

Han nämner värmlänningen Sebastian Johansson, som nyligen fick ett kontrakt med San Diego Chargers men som tappade sin plats i truppen efter ett inledande läger och David Hedelin som fostrats i Tyresö, som för närvarande tränar med Dallas Cowboys.

För herrlandslagets del är Andreas främsta målsättning att laget ska gå vidare i kvalspelet till EM nästa år. EM spelas 2018. Juniorlandslaget spelar EM-kval och eventuellt EM redan nästa år. I höst är det Nordiska Mästerskapet som gäller för juniorlandslaget.

Men närmast är Anderas uppgift att leda sitt Tyresö till seger mot Örebro Black Knights i TV-matchen i Örebro på fredag. ”Tyvärr saknar vi några nyckelspelare men jag tror ändå vi kan göra en bra match”, avslutar Andreas.

THOMAS WESTLIND

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.