Norrlandsfönstret öppnar sig igen

Det rör på sig långt upp i Norrland! Norra Sverige brukar betecknas som den vita fläcken när det gäller amerikansk fotboll. Men nu börjar det hända saker även på de nordliga breddgraderna.

Den 2 april spelas en internationell fyralagsturnering, Arctic Bowl, med lag från Norge, Finland och Sverige i Luleå. Värdlag är Luleå Eskimos AFC och arena är Arcushallen i Luleå. Förutom Luleå deltar Umeå AFC, finska Oulo Northern Lights och norska Tromsö TrailBlaizers.
Det blir elvamannalag som möts utan field goals, dvs målstolpar, och man spelar 2 gånger 20 minuter.
”Vi vill visa att sporten finns och lever även här uppe”, säger föreningens ankare David Mäki, som tycker att sporten fått ett litet uppsving i Luleå den här säsongen. Han kan numera räkna in ett 30-tal spelare på onsdagsträningarna. Dessutom har man fått igång en juniorverksamhet.
”Det roliga är att det kommer ungdomar till oss som inte har någon som helst idrottsbakgrund”.
Eftersom sporten är liten så blir träningstiderna i hallen därefter. De sporter som har många utövare går naturligtvis före. Den amerikanska fotbollen får nöja sig med sena kvällstider.
Han hyser dock gott hopp om den fotbollen i Norrland och målet är naturligtvis att kunna delta i seriespel. Det finns i dagsläget seriösa lag på fyra orter i Norrland, förutom i Luleå även i Umeå, Sundsvall och i Jämtland.
”Har man bara fokus på sportens bästa och inte på att gynna vissa föreningar/distrikt så tror jag att det kommer att gå bra. Förbundet har en stor utmaning där vilket vi förstår men vi får positiva vibbar från SAFF så vi ser med spänning på framtiden,”
Den största utmaningen för de norrländska lagen tycker Mäki är ekonomi och resor. Dessa två hänger dessutom intimt ihop. Det kostar ju stora pengar att resa långt med en större trupp. Seriespel mot lag från södra Sverige kräver långresor. Man behöver till exempel ha dubbla chaufförer vid en bussresa ned till Mälardalen.
”Om man skulle kunna få till stånd en sorts gemensam resefond där flera av lagen i exempelvis division 1 norra är med och delar på långresorna skulle det underlätta mycket för sporten” säger David.
När kan ni börja utomhusträningen i Luleå?
”Tja, vi räknar med att kommunen har skottat fram vår hemmaarena, som vi delar med ett lokalt fotbollslag, till början av maj.”

THOMAS WESTLIND

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.