NM-silver för Utvecklingslandslaget Ungdom

Det började så bra för Sverige med en kickoffretur för en touchdown redan på avsparken. Men därefter tog Finland över finalen i nordiska mästerskapen i amerikansk fotboll för ungdomslandslag för 2023 och vann rättvist. Sveriges förlust skrevs till 21–34 (7–25) och ULU fick lämna ett blött och kyligt Oslo med silvermedaljer runt halsen.

Se NM-finalen 2023 i efterhand på SWE3 Play

Efter att såväl Sverige som Finland vunnit stort i sina semifinaler, mot Danmark respektive Norge, i i stor stil fanns det lika mycket förväntan som snöblandat regn i luften inför finalen av NM 2023 på Jordal Idrettspark i Oslo lördagen den 21 oktober. Och Sverige fick också en riktigt pangstart på finalen med en 80-yards lång kickoffretur för en touchdown av Justin Boney redan på avsparken. En extrapoäng av Oscar Hardarsson ger Sverige en tidig 7–0-ledning – som dock ska visa sig bli Sveriges enda poäng i den första halvleken.

För Finland spelar riktigt bra, särskilt i försvaret, och Sveriges anfall har matchen igenom svårt att få upp farten. Detta kombinerat med ett effektivt finskt passningsspel gör att det är de regerande mästarna Finland som kan gå in i halvtid med en klar 25–7-ledning.

I den andra halvleken utökar Finland sin ledning innan Justin Boney ger Sverige hopp genom att springa in sin långa retur för en touchdown i matchen – en prestation han senare ska utses till matchens MVP i Sverige för.  Och under en stund ser det ut som att Sverige kan vara på väg tillbaka in i matchen. Men så ska det inte bli. Och när Sverige hamnar i ett fjärde försök långt ner på egen planhalva går man för det, misslyckas och den sista förhoppningen om guld rinner ut i sanden när Finland sparkar in ett sista field goal och gör slutresultatet till 34–21 i finsk favör.

Sverige gör en bra turneringen och en bra final med denna lördag var Finland det bättre laget och fick helt rättvist åka hem med guldmedaljer runt halsen. Men, som det poängterades i omklädningsrummet efter match vann Sverige ändå tre av fyra kvartar poängmässigt och man närmar sig i andra halvlek efter det klara underläget i paus. Så allt var inte lika grått som vädret trots allt. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.