Mesta mästarna i SM-final mot laget som vill vinna för första gången

De är två kontraster som gör upp i SM-finalen för herrar 2021. Stockholm Mean Machines är laget med 13 SM-guld på herrsidan som bygger sitt anfall på ett tungt springspel. Det mer passningsglada Örebro är helt utan SM-guld på herrsidan – men går in i SM-finalen som regerande seriesegrare och med fördel av hemmaplan. Avspark på Behrn Arena i Örebro lördagen den 10 juli kl. 15.

Det är kontrasternas möte i SM-finalen för herrar 2021. I Stockholm Mean Machines historia finns 13 SM-guld på herrsidan, medan det i Örebros motsvarande historia inte finns ett enda. Säsongen 2021 vann Stockholm matcher genom att springa med bollen och kontrollera klockan, medan Örebro var ett av de mer passningsglada lag vi sett under senare år. Både lagen startar amerikaner som QB:s men medan Örebros Trevor Vasey har imponerat storligen ser Stockholm ut att få spela sin WR Matthew Retzlaff som quarterback på lördag. Och det är ett Stockholm som kommer från en fysisk semifinalseger mot Carlstad, medan Örebro i och med seriesegern fick en extra vilovecka inför finalen på hemmaplan.

För det var just Örebro Black Knights som vann Superserien Herr 2021, detta efter att bland annat ha besegrat Stockholm Mean Machines med 30–22 på hemmaplan den 19 juni. Laget vann serien bakom ett imponerande passningsspel där Trevor Vasey passade för 323 yards per match och där tre passningsmottagare – Johannes Lindéus, Filip Wetterberg och Jesper Lindéus – placerade sig som nummer 1, 2 och 3 sett till mottagna yards per match. Running back Kasper Wedberg sprang för endast 103 yards under säsongen men alla som följt den svenska amerikanska fotbollen under senare år vet vad han är kapabel till.

I finalen ställs Örebros anfall mot ett Stockholmsförsvar som släppte till minst yards av alla lag under seriespelet, 261 yards per match. Laget har två dominerande spelare på varje nivå av försvaret som är värda att hålla ögonen på – på den defensiva linjen har tyske Alexander Kreβ och Robin Prevolnik imponerat under säsongen, medan linebackers Nikolas Knoblauch och Ludvig Myrén alltid finns i närheten av bollen. De defensiva backarna Denny John och Omar Fall har lång erfarenhet och varit med under de senaste årens SM-finaler för Mean Machines.

I semifinalen mot Carlstad fick WR Matthew Retzlaff hoppa in som QB för Mean Machines och det ser ut att bli samma visa i lördagens SM-final. Men oavsett vem som spelar QB för Stockholm så är det ett anfall som föredrar att vinna matcher genom att hålla bollen på marken, kontrollera klockan och hålla motståndarnas anfall kvar på sidlinjen. Trion Timmy Göransson, Adam Westin och Zee Kazi sprang för 146 yards per match under grundserien bakom en effektiv offensiv linje. Ambitionen att hålla bollen på marken gjorde dock att Mean Machines passade för hälften så många yards – 157 jämfört med 323 – per match jämfört med Örebro.

I säsongsavslutningen mot Carlstad tillät Örebros försvar hela 498 yards, men majoriteten av dessa var via luften där inte Stockholms styrka ser ut att ligga i finalen. Försvaret mot springspelet är starkt och Örebro är det enda laget i Superserien Herr 2021 som inte tillät en touchdown på marken under säsongen. Filip och Edvin Jönsson tillsammans med Richard Carlsson är en trio som är tuff att springa mot oavsett motstånd. Trots att laget enligt statistiken inte vare lika effektiva i passningsförsvaret så har men i de defensiva backarna Jonathan Armendariz och nykomlingen Cewin Eriksson två spelare som ingår i den första landslagstrupp som tagits ut inför EM-semifinal för herrar i augusti.

Så det är det meriterade och springglada Stockholm mot det passningsglada Örebro som siktar mot sitt första SM-guld inför en entusiastisk hemmapublik på lördag – det finns mycket som talar för en dramatisk och högintressant SM-final!

Foto: Jonas Domfors

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.