Historiskt första SM-guld på herrsidan för Örebro efter finalseger mot Mean Machines

Det var Stockholm Mean Machines som var i ledning i halvtid av SM-finalen i Superserien Herr 2021. Men när slutsignalen göd var det Örebro Black Knights som kunde fira sitt första SM-guld för herrar någonsin inför nästan 3 000 åskådare på Behrn Arena i Örebro. Segersiffrorna skrevs till slut till 28–14 (6–7) till Örebros favör. Foto: Andreas Lundgren

Dagen innan visade väderprognosen på ett konstant regn över Örebro men lördagen den 10 juli bjöd i stället på solsken över Behrn Arena och, skulle det visa sig, på ett historiskt SM-guld för Örebro Black Knights.

Örebro var segertippade inför finalen i och med seriesegern och efter att ha besegrat Stockholm Mean Machines en gång tidigare under säsongen. Mean Machines kom till finalen efter att ha besegrat Carlstad Crusaders i semifinalen, en match Stockholm vann genom att hålla bollen på marken och därmed kontrollera matchklockan, hålla motståndarnas anfall kvar på sidlinjen, kombinerat med ett fysiskt försvarsspel. Länge såg samma mönster ut att kunna upprepa sig i finalen.

För i den första halvleken är det Stockholm som springer framgångsrikt med bollen genom Matthew Retzlaff, wide receivern som för andra matchen i rad fick vikariera som QB för Stockholm. Retzlaff, som utses till Mean Machines MVP i matchen, springer under matchen 20 gånger för 114 yards medan Stockholm som lag springer 35 gånger för 163 yards.  Den första kvarten slutar dock poänglös efter att båda lagen misslyckats med passningar på fjärde försök långt ner motståndarens planhalva.

Det är första i den andra kvarten som Mean Machines tar ledningen i matchen när Retzlaff hittar fram till Dario Dobrolevski för Stockholms, och SM-finalens, första touchdown. Robin Gavelin Miranda sätter extrapoängssparken för Stockholm som därmed går upp i ledningen med 7–0.

Stockholms Denny John tar en interception nästa gång Örebros anfall har bollen men med 51 sekunder kvar av första halvlek kan Örebro reducera Mean Machines ledning då QB Trevor Vasey hittar fram till Johannes Lindéus med en TD-passning. Lindéus slutar matchen med imponerande 8 mottagningar för 149 yards och 2 TD:s medan Vasey, som utses till matchens MVP i Örebro, passar 17 av 34 gånger för 288 yards och 3 TD:s.

Då extrapoängsparken efter Örebros touchdown träffar den högra målstolpen är det dock fortfarande Stockholm som är i ledningen, 7–6, när lagen går till halvtidsvila. Men om Stockholm vann den första halvleken så var den andra halvleken Örebros. Och det svartklädda hemmalaget får en smakstart på densamma.

Örebro sparkar av den andra halvleken, men får trots det börja med bollen efter att Stockholms linebacker Alexander Eshagi tappat bollen på returen – det kan löna sig att sparka kort till en spelare som inte är lika van vid att returerna avsparkar. Och när Örebro misslyckas med en passning på ett fjärde försök på den efterföljande driven får de hjälp framåt efter en flagga på Stockholm som också resulterar i en utvisning på Stockholms försvarsgeneral Nikolas Knoblauch. Och på spelet därefter springer den mycket duktige Vasey själv 9 yards och kan ge Örebro ledningen med 14–7 efter att ha Jimmy Palmborg tagit emot bollen på extrapoängsförsöket för två poäng.

Stockholm kommer förvisso tillbaka och kvitterar till 14–14 genom Timmy Göransson, men den andra halvleken tillhör Örebro. Hjalmar Gertsson tar emot en passning från Vasey och hittar en lucka längs med vänsterkanten för en hela 71 yards lång touchdown, matchens spel för Örebro! Och när Vasey hittar fram till Johannes Lindéus och gör ställningen till 28–14 med 5 minuter och 50 sekunder kvar av SM-finalen, då känns det avgjort. Även denna touchdown av Örebro kommer för övrigt efter en fumble av Stockholm.

Richard Carlsson gör en suverän insats i Örebros försvar med hela 8 solotacklingar. medan Alexander Lilja hade 3 sacks för Stockholm enligt den officiella matchstatistiken. Det var dock den förstnämnde och hans Örebro som fick glädjas mest och glädjas sist. Örebros passningsglada anfall i Superserien för herrar säsongen 2021 är det ingen lag som kan mäta sig mot. Så det är välförtjänt när Trevor Vasey kan ”knäa ut matchen” för sitt Örebro. I takt med att slutsekunderna tickar ner åker guldhattarna på och Örebro Black Knights kan börja fira ett historiskt första SM-guld på herrsidan inför sin hemmapublik. Grattis Örebro!