Med sikte på VM 2023

General manager Robert Sundberg och förbundskapten BD Kennedy får en såväl rutinerad som meriterad stab till sin hjälp när de fortsätter leda Sveriges herrlandslag i amerikansk fotboll under höstens EM-kvalmatcher och med sikte mot VM 2023.

BD Kennedy, till vardags huvudtränare för Carlstad Crusaders U17-lag, och Robert Sundberg tog över det svenska herrlandslaget under 2019. Under deras ledning stod Sverige för ett framgångsrikt EM-kval med segrar på bortaplan mot Ryssland och på hemmaplan mot Storbritannien. Efter vinst även mot Finland i semifinalen spelade Sverige hösten 2021 EM-final mot Italien i Malmö – och vann även Finnkampen övertygande samma höst.

När landslaget nu tar sikte mot höstens EM-kval och med siktet inställt på VM  2023 får BD Kennedy och Robert Sundberg förnyat förtroende och till sin hjälp en rutinerad duo som offensiv och defensiv koordinator i form av Robert Johansson och Patrik Lundqvist.

OC Robert Johansson är en av Sveriges mest meriterade coacher och för många bekant som personen bakom det framgångsrika Riksidrottsgymnasiet i amerikansk fotboll i Uppsala. Tidigare har han vunnit allt från SM till NM och EM och har varit involverad i både juniorlandslaget och seniorlandslaget, coachat på college och jobbat med förbundets coachutbildningar.

DC Patrik Lundqvist har även han en lång meritlista bakom sig som bland annat innefattar att tidigare ha varit förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Spelarkarriären inleddes på seniornivå 1995 i Limhamn Griffin och tog bland annat vägen via Hamburg Sea Devils i NFL Europe och avslutades med ett EM-guld för Sverige på hemmaplan i Malmö 2005.

Som positionscoacher hittar vi Joakim Holm, Erik Ahlberg, Matthew Retzlaff, Robin Jutwreten och den tidigare förbundskaptenen Andreas Ehrenreich.

Ledarstab Herrlandslaget 2022

GM Robert Sundberg
HC BD Kennedy
OC Robert Johansson
DC Patrik Lundqvist

Positionscoacher
QB Robert Johansson
RB Joakim Holm
OL Erik Ahlberg
WR Matthew Retzlaff
DL Robin Jutwreten
LB Andreas Ehrenreich
DB Patrik Lundqvist
ST Andreas Ehrenreich

På planen för det svenska herrlandslaget väntar närmast EM-kvalmatcher mot Serbien och Schweiz. Sverige spelar på hemmaplan mot Serbien i Örebro den 8 oktober och därefter väntar Schweiz på bortaplan helgen 15–16 oktober. 

Ett framgångsrikt EM-kval under hösten skulle göra att herrlandslaget under 2023 får möjlighet att spela såväl i A-gruppen i EM som i VM i Tyskland under sommaren.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.