Marvels drömmer om Superserien – och annan arena

Göteborg Marvels har slitits mellan hopp och förtvivlan de senaste dryga tio åren. Men nu är laget moget att ta steget upp i Superserien – men först måste STU Northside Bulls besegras i den på webben sända division 1-finalen.

I Göteborg är traditionen i idrottsföreningarna stark. Fansen håller på sitt lag i vått och torrt, oavsett idrott. Och man konkurrerar klubbarna emellan.

Fråga bara de som föreslog en sammanslagning mellan ÖIS, Gais och Häcken 2007.

Smockan hängde i luften.

Därför var det närmast en sensation när Göteborg Giants och Göteborg Mustangs gick samman 2005 och bildade Göteborg Marvels.

– Lagen höll på att ta död på varandra i division 1, därför var en sammanslagning det enda rätta, berättar Jens Carlqvist, ordförande i Göteborg Marvels.


Göteborg Marvels siktar på Superserien efter några
år där klubben backat hem och gjort en omstart.
Foto: Christian Wahlgren

Kalmar-födde Carlqvist kom som receiver till Marvels 2004 via Kalmar Univorns, Halmstad Eagles och Carlstad Crusaders.

Det började bra.

– Vi var i SM-semifinal 2005, som vi förlorade. Därefter gick det utför och blev turbulent. Bland annat hoppade vår huvudtränare av, minns Jens Carlqvist.

Märkligaste matchen
Marvels degraderades till dåvarande division 2 på grund av att laget drog sig ur Superserien så sent, gick upp i division 1 året efter, 2007, och vidare upp i Superserien 2008.

– Där gick det inget bra. Vi hade inte tillräckligt med spelare. Vi var exempelvis bara tretton man, däribland jag, när vi åkte till Stockholm för att möta Mean Machines. Det var inget roligt, och en av mina märkligaste matcher i karriären, berättar Jens Carlqvist och minns tillbaka.

2009 drog sig Göteborg Marvels ur Superserien och Jens Carlqvist, som lagt skydden på hyllan året före, blev vald till ordförande.

2010 gjordes en omstart med sikte på Superserien.

– Det blev inte mycket till omstart. Vi hade inte spelarmaterialet för det, och inte ledarstaben heller. Att hitta bra ledare är den stora utmaningen.

Skyndar långsamt
Men nu har det lossnat. I år har tränarduon Sigurdur Josuason och Carl Kamm tagit över som head coach och offensiv koordinator, och fått ordning på både laget och spelet.

Tränarduon har meriter från storklubbarna och landslaget både som spelare och ledare.

– Vi har skyndat långsamt. Mycket tack vare en fantastisk ungdomsverksamhet – det dräller in spelare i alla ålderskategorier och vi hinner knappt ta hand om och verkligen se alla – har vi ett lag som kan konkurrera i Superserien. Vi har aldrig haft så många spelare i landslagssammanhang som nu, så det ser ljust ut, berättar Jens Carlqvist som dock är snabb att tillägga:

– Vi har inte en organisation för Superserien, den måste förstärkas.

Ska den uppbyggnaden överhuvud taget bli aktuell krävs seger i SM-finalen division 1 mot STU Northside Bulls i Kristianstad på söndag. En final som streamas på webben.

– Vi måste spela tajt och inte bjuda på några turnovers eller andra misstag. Då kan det gå vägen.

Annan arena
Förutom seger i division 1-finalen dagdrömmer Jens Carlqvist om en egen arena i centrala Göteborg. Marvels håller i dag till på Backavallen på Hisingen.

– Drömmen vore att få spela på Valhalla IP mitt i stan. Det skulle öka intresset för amerikansk fotboll i Göteborg, speciellt om vi kvalificerar oss för Superserien…

För att se finalen streamad söndag 27 aug kl. 14.00, gå in under länken:

https://saff.solidtango.com/live/div-1-final-stu-northside-bulls-vs-goteborg-marvels-27-aug-kl-14-00


Foto: Christian Wahlgren


Foto: Christian Wahlgren

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.