Klart för EM-fest på Behrn Arena

Efter två raka finalförluster mot Österrike i Bologna och i Wien får nu Sverige chansen att ta EM-guld på hemmaplan. Lördagen den 16 september blir det en stor amerikansk fotbollsfest på Behrn Arena i Örebro när EM-finalen för juniorlandslag i amerikansk fotboll spelas mellan Sverige och Österrike.

I EM-finalen för juniorlandslag i amerikansk fotboll spelar i Sverige under 2023 på hemmaplan. För motståndet står ”omöjliga” Österrike, ett land som inte förlorat en landskamp i amerikansk fotboll på juniorsidan på 15 (!) år.

– Vi är glada över att kunna bjuda idrottsintresserade i allmänhet och den svenska amerikanska fotbollsfamiljen i synnerhet på en riktig höjdpunkt i september när JEM-finalen i amerikansk fotboll spelas i Örebro. Möjligheten att få uppleva ett EM-guld på hemmaplan kittlar något enormt och jag hoppas många redan nu ringar in 16 september i sin kalender, säger Kjell Peterson, ordförande i SWE3.

EM-finalen 2023 blir en tredje raka mellan just Sverige och Österrike. 2019 vann Österrike mot ett chanslöst Sverige med 28–0 i italienska Bologna. Men under fjolårets fick Sveriges juniorlandslag i amerikansk fotboll ett tydligt kvitto på att man under ledning av förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt närmat sig Österrike. Hemma i Wien vann Österrike EM-finalen 2022 med endast tre poäng, 13–10. 2023 får Sverige chansen att närma sig ytterligare i finalen på hemmaplan.

Sverige tog sig till årets EM-final genom att besegra Danmark i semifinalen med 31–17 i Kristianstad. Österrikes väg till finalen togs genom att besegra Finland med 45–12 i Wien sin semifinal. Österrike har totalt tagit sex EM-guld i amerikansk fotboll på juniorsidan medan Sverige har vunnit en gång – år 2017.

Senast Behrn Arena och Örebro stor värd för en landskamp i amerikansk fotboll var under hösten 2022 när Sveriges herrlandslag tog emot Serbien i en EM-kvalmatch. Precis som den gången arrangeras årets EM-final av förbundet SWE3 tillsammans med Örebro Black Knights.

– Förutom själva EM-finalen som jag är övertygad kommer bli en häftig upplevelse och spännande match kommer den 16 september att bli en riktig amerikansk fotbollsfest där alla på arenan kommer kunna ta del av kringaktiviteter och en fantastisk publikupplevelse. Varmt välkommen till EM-finalen på Behrn Arena, säger Kjell Peterson.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.