”Jag spelar amerikansk fotboll för att vinna så mycket som möjligt”

Hamnat här för att läsa om RIG:s match i Amiens i Frankrike? Klicka dig vidare hit för att läsa

På uttagningslägret med damlandslaget i amerikansk fotboll sista helgen i mars passade vi på att stämma av läget med den nya förbundskapten Patric Malmström. Uttagningslägret är första steget mot sommarens VM-turnering i Finland.

Hej! Hur känns det att vara här?
– Äntligen! Det känns fantastiskt att vara igång och Karlstad bjuder på ett fantastiskt väder, så det är härligt att vara här.

Du är helt ny förbundskapten för damlandslaget. Hur kommer det sig att du tackade ja till uppdraget?
– Jag fick en fråga att fundera på. Men jag har varit involverad i damfotbollen under lång tid nu så det var egentligen ingen tvekan. Ett par dagars funderade och sen kändes det givet att ta sig an uppdraget.

Och vem är Patric Malmström, den korta versionen (den längre versionen finns att läsa här)?
– Jag har varit involverad i amerikansk fotboll under väldigt många år nu och brinner för den här sporten. Just nu är siktat inställt på damfotbollen som har vuxit och som jag hoppas vi kan ta tag i än mer efter allting kring coronapandemin.

Din fotbollsfilosofi, hur skulle du beskriva den?
– Vi spelar till visslan blåser, vi spelar hårt och snabbt hela vägen, det är vad som gäller.

Och hur ser visionen ut kring damlandslaget?
– Vi står inför VM i sommar, det är förstås det stora målet. Men det är också en generationsväxling på väg som vi måste ta tag i, såväl före som efter VM. Att vi börjar bygga ett nytt landslag, det ser jag som ett viktigt mål. Men vi ska prestera i VM också, självfallet.

Och på detta uttagningsläger i Karlstad tar ni ut truppen till VM?
– Ja, det här vårt första förberedande läger där vi ska ta ut den kärntruppen inför VM som tar sig vidare till nästa läger.

Vad är det ni tittar på under helgen?
– Vilken form spelarna är i, om de har läst på spelboken – ambitionen helt enkelt. Var vill de befinna sig? Det gäller att visa att man vill vara på VM i Finland i sommar.

Efter sista träningen på söndag, vad vill du åka hem med för känsla?
– När vi åker hem vill jag att det ska vara skapligt klart vilka som ska vara med i truppen, och att de har visat det på ett bra sätt. Det finns alla möjligheter att visa vad man vill och var man vill spela här under hlegen. Så jag förväntar mig att truppen är ganska klar redan på söndag.

Har ni satt en målsättning för VM ännu?
– Det finns en övergripande målsättning om att Sverige ska slåss om en femteplats i ett VM. Men jag spelar fotboll för att vinna så mycket som möjligt, så det är vad vi går in för att göra.

Hur ser planeringen framöver ut?
– Vi har ett läger vecka 19, ett träningsläger där vi finslipar spelboken inför VM. Och sen åker vi till Finland i sommar förstås. Men det är en lång klubblagssäsong däremellan också. Det blir mycket fotboll för tjejerna, men det tror jag är bra.

Nu får du hålla mer koll på övriga spelare än bara de i ditt Norrköping?
– Ja, jag blir tvingade till det, haha. Nej, men jag är intresserad av fotbollen och brukar åka runt och titta på mycket matcher ändå. Men nu i år blir det ännu fler förstås. Det händer mycket inom damfotbollen, det är mycket rörelse i klubbarna och utan Superserien blir det en rak serie i år. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas. Så jag ser fram emot en intressant vår!

Grattis igen till uppdraget, och lycka till!
– Tack!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.