Inställd Division 1 Herr-final

Finalen av den amerikanska fotbollens Division 1 Herr 2024 mellan Göteborg Giants och Upplands-Bro Broncos kommer inte att spelas.

Matchen stryks och den nuvarande tabellen kommer därmed stå som resultat för årets Division 1 Herr.

Ett förtydligande kring Division 1 Herr-finalen

Beskedet om att Division 1 Herr-finalen mellan Göteborg Giants och Upplands-Bro Broncos ställdes in har skapat frågor. Här redogör SWE3:s ledningsgrupp för amerikansk fotboll mer om bakgrunden till beslutet.

Efter att det stod klart att det var Göteborg Giants och Upplands-Bro Broncos som skulle mötas i finalen inleddes en dialog mellan föreningarna om finalen av Division 1 Herr 2024.

Ett möte, där förbundet inte deltog, hölls med representanter för föreningarna och under detta möte togs ett beslut om att inte spela matchen. Förbundet och den amerikanska fotbollens tävlingsutskott informerades om beslutet den 20 juni.

Diskussioner och försök att få till en final pågick under midsommarhelgen och i samband med detta meddelade Göteborg Giants att de skickat hem sina importspelare och att övriga spelare fått veta att säsongen var över.

Efter ett par dagar gav Upplands-Bro Broncos besked om att de trots tidigare besked ändå önskade spela matchen, vilket Göteborg Giants accepterade under förutsättning att den spelades lördagen den 29 juni. Detta datum gick dock inte matchen att genomföra då det inte fanns licensierade domare att tillgång, detta på grund av att två semifinaler i Superserien Herr och två i Division 1 Dam spelades samma dag. Till söndagen den 30 juni fanns domare tillgå, men till detta datum hade inte Göteborg Giants möjlighet att genomföra ett matcharrangemang.

Efter ytterligare diskussioner utan och med endast ett fåtal dagar kvar innan finalen skulle spelas ansågs det nödvändigt att komma till ett beslut, och detta blev att ställa in finalen av Division 1 Herr 2024. Då även Upplands-Bro Broncos initialt bekräftat att matchen inte skulle spelas ansågs det inte vara en ensidig WO från ett av lagen, därav beslutet att matchen stryks och den nuvarande tabellen gäller.

Vi förstår förstås besvikelsen över att finalen inte spelas och möjligheten att spela om en titel.

Men vi kan passa på att förtydliga att finalen av Division 1 Herr 2023 inte var en kvalificeringsmatch till Superserien Herr kommande säsong. Säsongen som gick avslutades Division 1 Herr med kvalmatcher, men då Superserien Herr är en sluten serie och eventuell inträde i serien endast sker efter ansökan så är så inte fallet denna säsong.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.