Inför U19-säsongen: Täby Flyers

Den 19 augusti drar den amerikanska fotbollens U19-säsong för 2022 igång. Inför avspark tar vi en titt på de lag som deltar i årets seriespel och här svarar Täby Flyers huvudtränare Sebastian Brinkenfeldt på frågor om den kommande säsongen.

Se spelschemat för U19-säsongen 2022

Hur går tankarna inför att U19-säsongen 2022 är på väg att dra igång?
– Det ska bli väldigt roligt att köra igång med serien, en serie som historiskt har varit en av de tuffaste och tightaste i Sverige. Årets serie kommer garanterat bjuda på en rad spännande matcher, som kommer kräva maximalt av spelare och coacher varje vecka.

Hur ser er trupp ut till årets säsong?
– Många av de spelare vi hade med oss under förra året finns även med oss i år och bidrar med värdefull rutin och erfarenhet. Truppen har dessutom kompletterats med talangfulla förstaåringar och ett antal nya spelare. Flertalet av spelarna i truppen var dessutom med JLL i Wien under EM och fick där chansen att testa sina förmågor emot Europas bästa, ett bra genrep inför hösten.

Hur ser ledarstaben ut?
– Täby Flyers U19-stab är något mindre än övriga staber i föreningen, men består av erfarna coacher och ledare. Förutom jag själv utgörs coacherna av Alexander Sjöö och August Bryhn, två ytterst kompetenta coacher. I tillägg till det har vi en stark uppslutning av en mycket kompetent och engagerad lagledargrupp.

Vilka är era nyckelspelare och/eller nyckelpositioner i laget?
– Det är alltid svårt att peka ut enskilda positioner och spelare i en idrott som kräver att samtliga elva spelare på planen gör sitt jobb. Vi kommer att ha nya spelare på vissa nyckelpositioner offensivt och jag tror att vårt defense kommer att vara ännu mer dynamiskt och ombytligt än tidigare år, allt utifrån motstånd och match-up.

Jag vill verkligen understryka för alla intresserad av svensk amerikansk fotboll hur spännande U19-serien brukar vara och att det är en serie väl värd att följa. Varje vecka bjuder på nya överraskningar och ingen match är på förhand given. Det vore extra roligt om U19-serien kunde få det intresse och följarskap som den förtjänar!

Sebastian Brinkenfeldt, Täby Flyers

Vad blir viktigaste i ert anfallsspel under säsongen?
– Under åren har vår offensiva grundtanke bestått, men hur de olika delarna används anpassas efter den spelargrupp vi har för året. I år är inget undantag och vi kommer säkerligen bjuda på ett anfall som känns igen, men där tonvikten kan skifta från vecka till vecka och match till match. Att få ihop helheten, där samtliga positioner arbetar i synk, blir absolut viktigast.

Vad blir viktigast i ert försvarsspel?
– Som nämnt tidigare kommer vårt försvar i år nog vara ännu mer dynamiskt och föränderligt än tidigare. DC Sjöö brukar vara duktig på att nyttja spelarnas styrkor för att skapa ett så bra försvar som möjligt, vilket vi kommer se även i år. Vi sätter också en stolthet i att lägga fokus vid att vara kompetenta tacklare, oavsett position, vilket i längden brukar vara centralt för att kunna spela defense så effektivt som möjligt.

Vad har ni för målsättning med säsongen?
– Målsättningen med vårt U19 program handlar först och främst om att skapa en verksamhet som är ”best in class” och som utvecklar våra spelarna som individer och människor. Dessa spelare tenderar att bli duktiga idrottare också, så på så vis går den övergripande målsättningen med programmet och de sportsliga målsättningarna med att spela i en SM-serie hand i hand.

Hur ser ni på övriga lag och på U19-serien generellt?
– Jag tycker det är väldigt roligt att det är såpass många fler U19 lag med i årets serie och extra kul att Gävle tar klivet upp med ett U19-lag. Serien som helhet kommer med stor sannolikhet bli både tuff och spännande, med matcher som kräver en hög nivå av träning och förberedelser.

Vilka lag vinner guld för U19 2022?
– Jag tycker det finns ett flertal lag med både talang och förmåga att stå som vinnare av årets serie. Carlstad har visat på spännande potential under de senaste åren i U17 och så även under våren med Superserielaget. Det kombinerade laget Limhamn (som vann Dukes i U17) och Göteborg ska bli mycket spännande att följa, där finns tveklöst många duktiga spelare. Kristianstad, som nog tillhör ett av de U19-program med starkast vinnartradition de senaste åren, bör också nämnas. Tyresö, som under många år varit framstående på U19-sidan, kommer även de vara med och utmana. Sammanfattningsvis är det ett öppet race och i princip samtliga lag känns som att de kan utmana om guldet.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.