Inför säsongsavslutning av Division 1 Dam

Till helgen spelas sista omgången i seriespelet av Division 1 Dam 2024. Fem lag – Limhamn Griffins, Göteborg Marvels, Norrköping Panthers, Copenhagen Raptors och AIKgör upp om tre slutspelsplatser. Här går vi igenom förutsättningarna för dem att nå dit.

Tre av fyra av helgens matcher i Division 1 Dam ser du live på SWE3 Play

Resultat och aktuell tabell hittas här

Division 1 Dam 2024 spelas med två semifinaler den 29 juni och en SM-final i Tyresö den 6 juli. Inför säsongsavslutningen nu till helgen är Carlstad Crusaders klara seriesegrare och de har därmed också klara för hemmaplansfördel i en av semifinalerna. Västerås Roedeers och Vålerenga Trolls hittas längst ner i tabellen och har ingen möjlighet att nå slutspel. Återstår gör fem lag som gör upp om de tre återstående semifinalplatserna.

Limhamn Griffins

Gör tillsammans med Göteborg Marvels upp om att få hemmaplansfördel i den andra semifinalen. Lagen står båda på åtta poäng inför sista helgens matcher, där Limhamn spelar mot Copenhagen Raptors på bortaplan och Göteborg Marvels spelar mot AIK på bortaplan.  Om båda lagen vinner sina matcher är det Limhamn som tar hand som semifinalplatsen i och med sin 26–22 vinst mot Göteborg tidigare under säsongen.

Göteborg Marvels

Om Göteborg Marvels vinner mot AIK samtidigt som Limhamn Griffins förlorar mot Copenhagen Raptors är det istället Marvels som spelar semifinal på hemmaplan.

Men både Göteborg och Limhamn kan också nå slutspel även om lagen förlorar nu till helgen.

Norrköping Panthers, Copenhagen Raptors och AIK

Limhamn och Göteborg, med åtta poäng, ligger bäst till i jakten slutspelsplatser. Bakom dem hittar vi Norrköping, Copenhagen och AIK som samtliga står på sex poäng inför helgens avslutande matcher.

Men vid vinst för dessa tre lag på sex poäng kan vi också få ett scenario där samtliga fem lag bakom Crusaders står på åtta poäng när grundserien är avslutad. I detta scenario ligger Göteborg Marvels bäst till för att få en semifinal på hemmaplan då de har sex poäng i inbördes möten medan övriga lag skulle stå på fyra poäng. Då avgör poängskillnaden i inbördes möten vilka två ytterligare lag som tar semifinalplatserna – AIK går då in med klart sämst poängskillnad (-36) medan övriga lag går in relativt jämnt: Norrköping ligger bäst till på -2, Limhamn står på -8 och Copenhagen Raptors på -11. Norrköping är å andra sidan det enda laget av dessa som inte kan påverka sin inbördes poängskillnad.

Om istället Limhamn och Göteborg vinner sina matcher är det fördel för Norrköping Panthers om den fjärde slutspelsplatsen – då stannar AIK och Copenhagen Raptors på sex poäng medan Norrköping går upp på åtta.

Men det mesta kan hända beroende på hur helgens matcher slutar – i och med att inbördes poängskillnad avgör beror det helt på vilka lag som hamnar på samma poäng. Men om Norrköping och Copenhagen förlorar sina matcher medan AIK vinner spelar AIK:s sämre målskillnad ingen roll, då tar AIK – som ligger på sjätte plats inför sista omgången, hand om den fjärde och sista slutspelsplatsen.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.