Han ska få fotbollen att lyfta

Får vi lov att presentera, Svenska Amerikansk Fotbollförbundets nye ordförande: Kristian Elisson, 38, till vardags inom flygindustrin. Nu ska han få den ovala fotbollen att lyfta i Sverige.

– Våra stora utmaningar är att ena alla inom den amerikanska fotbollen i Sverige – från förbund till föreningar – bli bättre på att kommunicera och få sporten att växa i Sverige, förklarar fyrabarnspappan Kristian Elisson bara minuter efter att han blivit vald till förbundets nye ordförande vid det extra årsmötet i Idrottens Hus i Stockholm denna blåsiga vårlördag.

Kristian Elisson har ett år som ledamot i styrelsen bakom sig, bland annat som ansvarig för serieutredningen. Han tog tidigt ett kliv framåt och meddelade att han var beredd att ta mer anvar. Något valberedningen tog fasta på när den sittande ordföranden, Mikael Gustafson, valde att tacka för sig genom att avböja omval.


Kristian Elisson, ny ordförande 
i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

– Att jag skulle vara förbundets nye ordförande trodde jag inte så sent som för fyra veckor sedan, när valberedningen ringde, säger Kristian Elisson som tar på sig uppgiften ”med stor stolthet och ödmjukhet”.

Kristian Elisson är född och uppvuxen i Kirseberg, Malmö. Han spelade fotboll, rund boll, i Kirseberg IF och hade till och med betalt som ungdomspelare. Förortsföreningen insåg att Malmö FF var och ryckte i talangen och gav honom ungdomskontrakt.

Såg Montana – sedan fast
Den ovala bollen, amerikansk fotboll, kom Kristian i kontakt med via sin far som reste mycket till USA i arbetet.

– Där såg jag mina första matcher, bland annat San Francisco 49ers med quarterbacken Joe Montana. Sedan var jag fast!

Hemma i Sverige igen började han spela i Limhamn Griffins i Malmö, men flyttade snart via Örebro till Linköping där han varit med och byggt upp verksamheten i KFUM Raiders till en viktig spelare i Linköpings satsning på att bli Sveriges bästa idrottsstad.

Det är sådan han är, Kristian Elisson, en byggare och ledare: planera, organisera, leda, utveckla och följa upp. Som på jobbet, där han basar för ett par hundra personer och får dem att sträva åt samma håll för att klara av leveransen av nästa generation stridsflygplan JAS Gripen.

Och därmed få svensk flygindustri att lyfta.

Nu återstår att se om han kan få den amerikanska fotbollen i Sverige att lyfta också.

Thomas Björn

Styrelsen i övrigt:
Ledamot: Martin Söderberg, omval 2 år.
Ledamot: Helena Lindeen, nyval 2 år.
Ledamot: Angelo Törnblom Welander, nyval 2 år.
Ledamot: Charlotta Uhler von Arnold, nyval 2 år.
Ledamot: Lars Samuelsson, fyllnadsval 1 år.
Ledamot: Erika Wiman Snäll, fyllnadsval 1 år.
Suppleant: Patrick Mesterton, nyval 1 år.
Stefan Gustafsson, nyval 1 år.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.