Ett svenskt damlandslag med sikte på Europatoppen

Sett till tidigare resultat var det svenska damlandslagets EM-silver i Leeds i somras ett stort steg framåt. Och under ledning av förbundskapten Christian Forsman är ambitionen nu att ta ytterligare steg mot toppen i Europa, en process som börjar redan i oktober då man ställs mot EM-guldvinnarna Finland i den traditionstyngda Finnkampen.

12-17 augusti, för exakt en månad sedan, spelades EM i brittiska Leeds. Sverige åkte till turneringen med höga interna förhoppningar men med låga förväntningar från omgivningen. Laget var lägst rankat av de fyra deltagande länderna och få, förutom spelare och ledare, trodde på Sverige i premiären mot Storbritannien på John Charles Center for Sport.

– När jag tog rollen som förbundskapten kändes jag redan från det första lägret i augusti 2018 att vi hade något bra på gång. Vi har gjort stora förändringar under det senaste året, men har fått alla inblandade, båda stab och spelare, att köpa in i processen och därmed fått alla att dra åt samma håll. Så det var med en bra känsla vi gick in i EU-premiären, säger förbundskapten Christian Forsman.

Och att processen fram till EM-premiären i Leeds varit framgångsrik visades direkt i öppningsmatchen mot Storbritannien då det svenska försvaret imponerande och Sveriges MVP i turneringen, Karin Ullén, stod för samtliga poäng framåt i en imponerande svensk 9-6-seger. Förutom att ge Sverige en smakstart i turneringen var ”Bragden i Leeds” också den första segern överhuvudtaget i landslagssammanhang för många av de svenska spelarna.

I turneringens andra match ställdes Sverige mot ärkerivalen Finland, en nation som ett svenskt damlandslag aldrig har besegrat men där blågult har krympt avståndet för varje match som har spelats. Tyvärr slutade matchen med en svidande svensk förlust, men Sverige hade oavgjort, 20-20, med bara 7 sekunder kvar av matchen innan Finland kunde avgöra i slutsekunderna.

– En bitter förlust, men en stor eloge till spelarna som visade hur långt man kan nå med ödmjukhet, hårt arbete och lagmoral. Vi var ytterst nära när denna gång, i Finnkampen i oktober tar vi revansch, säger Christian Forsman.

Turneringens sista dag blev dramatisk. Sverige var tvungna att besegra Österrike med minst 30 poäng för att inte riskera missa silvret på poängskillnad – och det lyckades man med i den klara 48-6-segern, en gedigen laginsats där Sverige var bättre än Österrike i samtliga lagdelar. Därefter fick det svenska laget på läktarplats se Storbritannien besegra Finland med 18-14, ett resultat som när tabeller, poäng och poängskillnad hade räknats samman gav Finland EM-guldet och Sverige ett sensationellt silver, med Storbritannien först på en bronsplats.

Det var segerrusiga, och här och där tårögda, svenska spelare som fick ta emot silvermedaljer när EM för damer 2019 avslutades. Ett EM där Sverige besegrar den storsatsande hemmanationen Storbritannien, förlorade i slutsekunderna mot EM-mästarna Finland och dominerade mot Österrike.

– Spelarna gjorde jobbet, men jag vill också tacka alla coacher och alla i staben som har varit delaktiga i framgången. Både de som var på plats i Leeds, men också de som inte fick möjligheten att resa med men stöttade oss hemifrån. Ingen nämnd, ingen glömd.  Jag hoppas vi ses igen på Finnkampen den 5 oktober!, avlutar Christian Forsman.

Mats Hagsten, elit- och landslagsansvarig på Svenska Amerikansk fotbollsförbundet, ser en ljus framtid för det svenska damlandslaget, och lyfter fram Christian Forsman och defensiva koordinator Henrik Dahls insatser under EM i Leeds.

– En skillnad mellan detta landslag och många andra jag upplevt är att ledarstaben fullt ut utgick från styrkorna i truppen och spelade för att maximera dem snarare än att anpassa truppen till en spelbok eller filosofi. Genom att spela utifrån truppens styrkor, och minimera våra svagheter, fick man ut maximalt av de spelare som var på plats, vilket var en av nycklarna till framgångarna vi nådde under turneringen.

Hur ser du på framtiden för damlandslaget?
– Vi har redan tagit stora steg framåt på senare år, inte minst har den fysiska kapaciteten tagits på stor allvar. Tränarstabens nuvarande upplägg ger möjligheter för varje spelare att veta vad hon behöver göra för att ta nästa steg i utvecklingen inom landslagsverksamheten, vilket är oerhört positivt.
– Konkret blir en av nycklarna att sätta en kravbild där spelarna ska leverera så nära maxnivå som möjligt på varje spel. Det finns spelare med skyhög potential som tekniskt tacklar och blockerar bättre än någon spelare i Superserien för herrar gör, men som på nästa spel inte levererar på samma nivå. Kan vi höja detta kommer damlandslaget att bli svårslagna. Det finns en enormt potential i laget och framtiden ser oerhört spännande ut.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.