Dags för damernas seriestart

yasse
Yasmine El Messaoudi, Arlanda Jets, är en av flera profiler i damernas division I amerikansk fotboll, som startar i helgen

I helgen är det premiär för den svenska damserien i amerikansk fotboll.

På lördag möter Arlanda Jets-Västerås Roedeers och söndagen den 1 maj möts Carlstad Crusaders-Göteborg Marvels samt Stockholm Mean Machines och Jönköping Spartans.

Amerikansk fotboll i Sverige växer – även på damsidan! Antal licensierade spelare har ökat med 10-15 procent varje säsong sedan första laget bildades 2008 (Stockholm Mean Machines) och är nu drygt 200.

”Det är inte orealistiskt att tänka sig att vi kan passera 1 000 spelare i olika åldrar inom några år”, tror Svenska Amerikansk Fotbollförbundets Generalsekreterare Fredrik Haraldson.
Även antalet lag i serien växer: från fyra första året (2011) till årets sju – vilka inleder serien i helgen.
”Flera föreningar startar nu upp damverksamhet. Lag från Kristianstad, Limhamn, Borås, Uppsala och Halmstad förväntas tillkomma till nästa år. Det är bra drag i damfotbollen i amerikansk fotboll just nu”, säger Henric Hedberg, styrelseledamot i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.
Det är inte bara på seniorsidan som amerikansk fotboll för damer växer. Även flickor under 16 år har upptäckt amerikansk fotboll och flera föreningar är på väg att starta flicklag. Förbundet hoppas kunna organisera flickserier redan 2017. En anledning till optimismen är förbundets introduktion av Easy Football, där ett lag bara behöver bestå av sju spelare som spelar på en mindre plan, vilket gör det lättare att få ihop lag.
Trots att serien är ung vimlar det av profiler:

• Julia Olsson, 22, Stockholm Mean Machines, rankas som den bästa damspelaren i världen av erkända NFL-spelare. Hon spelar även i Mean Machines herrlag i Superserien!

• Yasmine El Messaoudi, Arlanda Jets, är trots sin unga ålder (22) redan en veteran med flera säsonger i A-laget bakom sig. Blir ofta publikfavorit med sin offensiva spelstil och ledaregenskaper på planen.

• Emelie Strömberg, 29, Göteborg Marvels, bytte fotboll mot amerikansk fotboll efter en provträning med herrlaget Göteborg Marvels så sent som 2014. När hon inte avancerar framåt på planen spelar hon teater på Backateatern i Göteborg. En roll i biosuccén “En man som heter Ove” har det också hunnit bli.

Svenska Amerikanska Fotbollförbundet driver på utvecklingen och arrangerade första Dam-VM, på Zinkensdamm i Stockholm, 2010. Första EM för damer arrangerades förra året – och nu planeras Champions League!

Det sjunde laget i damernas division I är Örebro Black Knights som spelar sin första seriematch mot Jönköping den 7 maj.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.