Årets första landskamp elddop för Ehrenreich

andreas-ehrenreich

Just nu råder det hektiska dagar för den nye förbundskaptenen Andreas Ehrenreich. Förberedelserna inför årets första landskamp är i full gång. På söndag tas truppen ut till vänskapsmatchen mot Polen på bortaplan den 10 september.

”Vi har av olika skäl haft lite ont om tid och befinner oss kanske inte riktigt där vi borde i förberedelserna. Men vi kommer att ha ett bra lag till Polen-matchen med många spelare som är hungriga på landslagsspel”, lovar Andreas Ehrenreich.

Som vanligt är det svårt att få alla inblandades almanackor att stämma överens.

”Landslagsmän som ska gifta sig just den aktuella helgen är det svårt att göra något åt. Dessutom är en del av bröllopsgästerna andra landslagsmän”, konstaterar Andreas.

Sextiosex spelare är kallade till landslagslägret på Österängens IP i Uppsala den kommande helgen. Alla är av den kalibern att de kan platsa i landslaget. Sedan ska truppen bantas ned till de cirka 40 – 45 spelare som får åka med. Merparten av de uttagna har någon form av landslagserfarenhet sedan tidigare, antingen i junior- eller seniorlaget. Men några nya kommer också att prövas.

 ”Alla som tas ut kommer att få spela. Vi tar inte med folk för att de ska sitta på bänken. Det går ju inte att utvärdera någon som inte spelar. Det handlar ju om en vänskapsmatch som ska vara en värdemätare på spelarna”.

Det blir också första gången som den nya landslagsstaben på 18 personer träffas. Alla kommer dock inte att åka med till Polen.

”Det är många delar som måste samverka och det kommer att behövas en hel del skruvande på delarna får att alla ska dra åt samma håll”, menar Andreas som gör en liknelse mellan staben och en topptrimmad racerbil. 

Under landslagslägret blir det förutom träning också mycket så kallad installation, det vill säga att man går igenom spelböckerna.

”Det är inte bara viktigt att ha styrka och toppfysik i det här spelet. Spelarna måste också snabbt kunna processa information om taktik och spelupplägg”, noterar Andreas vidare.

Det råder just nu något av en hype kring amerikansk fotboll i Polen och Andreas har hört från sina polska kolleger att det kan bli upp emot 30 000 åskådare på läktarna på Stadion Mosir utanför Warzsawa. 

”Våra grabbar är definitivt inte vana vid att spela inför en sådan storpublik. Det blir en utmaning. Dessutom har Polen ett bra lag så det blir säkert tufft”.

 Amerikansk fotboll är en ung sport i Polen. Ligan PLFA grundades så sent som 2006 och hade från början bara fyra lag. Men intresset växte snabbt och 2012 hade serien expanderat till 38 lag som spelade i fyra olika divisioner. Finalen på Nationalstadion i Warszawa sågs det året av hela 23 000 åskådare. Sedan dess har intresset för sporten ökat lavinartat och är i Polen sannolikt den snabbast växande sporten i Europa.

Ligamatcherna i den högsta divisionen har de senaste åren haft ett publiksnitt på 20 000 – 30 000 åskådare. Bara i USA drar amerikansk fotboll mer publik. Ligafinalen sänds alltid i nationell TV och väcker nästan lika stor uppmärksamhet som Super Bowl i USA.

 Senast de svenska och polska landslagen möttes var i februari 2013 i en inomhuslandskamp i Atlas Arena i staden Lodz. Då använde man sig av det s k arena-formatet, dvs en mindre plan med färre spelare. Sverige gick segrande ur den matchen. Det var den första landskampen någonsin för Polens landslag.

 Det polska landslaget lyckades förra hösten inte kvalificera sig till Europamästerskapens kvalificeringsgrupp B inför EM i Tyskland 2018. En jämn match mot Tjeckien slutade i snöplig förlust. Landslagets senaste match, en vänskapsmatch mot Danmark på hemmaplan i Polen den 6 augusti i år, slutade också med knapp förlust. Två landskamper, mot Belgien och Ryssland 2015, har dock vunnits.

 Polens head coach sedan två år Brad Arbon tog över ett lag som inte hade spelat på två år. Med två segrar och en förlust under förra året återgav han de polska fotbollsfansens tro på landslaget. De flesta i det polska laget kommer naturligtvis från lagen i den polska ligan, många från de polska mästarna Wroclaw Panthers.

 En vecka efter Polen-matchen åker Andreas till England för att titt på några kvalmatcher till EM och därefter börjar uppladdning och planering för den traditionella finnkampen i Helsingfors den 1 oktober. Ett nytt landslagsläger är inplanerat till den 24 och 25 september och truppen kommer inte att få exakt samma utseende som mot Polen. Finnkamperna brukar vara mycket prestigefulla.

”Det här blir två goda värdemätare på herrlandslaget av 2016-års modell. Utgången är definitivt inte given i någon av matcherna”, slutar Andreas.

 

Kallade spelare till lägret:

FörnamnEfternamnFöreningPosition 
EliasEklindSTUDB
OlofErikssonCCDB
MarlonEscobarTRCDB
SebastianGauthierÖBKDB
DanielGunnarssonCCDB
WilliamJamesDresdenDB
LinusLindströmLGDB
MarkusPerssonCCDB
NicholasPetersonWasaDB
AlexanderSundströmÖBKDB
FabianSöderbergU86DB
OscarSöderbergU86DB
MartinUllbrandtCCDB
PhilipWiderströmTRCDB
MalcolmEngströmSMMDL
OlofFlemströmCCDL
JacobGoreckiSMMDL
VictorHagmanTRCDL
JonathanJanlertSMMDL
GustavKierebinskiU86DL
JPLannerforsSTUDL
JohanMarkströmU86DL
SimonNilssonLGDL
CarlRomlinCCDL
SimonSandbergCCDL
DavidStrobelLGDL
GogiVasicSMMDL
FredrikZetterlundU86DL
SebastianNilssonÖBKDT/OL
HampusSimonTRCK/P
JoshuaAkenaWasaLB
FilipJönssonÖBKLB
ChristianKuylenstjernaCCLB
EricMurphyÖBKLB
JoshMurphyÖBKLB
MarkusPerssonLGLB
OliverPerssonLGLB
AlexanderPiensohoSTULB
ErikRaugeTRCLB
PontusWestmanTRCLB
AslanZetterbergTRCLB
EricBlomgrenWasaOL
LiamChelin-NormanLGOL
MarcoGuddingCCOL
NiklasJohanssonCCOL
RasmusKarlssonU86OL
LucasLavinÖBKOL
JohnLindgrenSTUOL
MaximilianMalanderTRCOL
SamuelMöllerU86OL
SebastianNilssonÖBKOL
HenrikPeterssonTRCOL
SebastianSchöönLGOL
JonathanAnderssonGöteborgQB
AndersHermodsonQB
PhilipJuhlinCCQB
LudvigPerssonSTUQB
JonathanGihlKPRB
TimmyGöranssonLGRB
LudvigHedblomSTURB
MarcusHudritschÖBKRB
EmilKnutssonTRCRB
VictorTorensonCCRB
JohanBergvallSTUWR
JacobDahreCCWR
GastonGunnberg-QuératSTUWR
AndréHolgårdCCWR
FredrikIsakssonTRCWR
TomasJacobsenÖBKWR
AmatJobeTRCWR
AlexJoesphTRCWR
DennyJohnWasaWR
MarcusJohnssonCCWR
PärLindelöfTRCWR
JosefNgusoCCWR
MichaelSanderSTUWR
DamianScannellaSTUWR
JohanStålÖBKWR

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.