Amerikansk fotbollsfest i Tyresö den 6 juli – SM-finaler kommer till Tyresövallen

Den 6 respektive 13 april drar säsongens högsta serier i amerikansk fotboll för damer och herrar igång. Serierna avgörs med SM-finaler lördagen den 6 juli och för första gången arrangeras SM-finalerna för seniorer i Tyresö.

Sedan tidigare har det spelats tre juniorfinaler – varav två på året finalarena Tyresövallen – men detta är första gången som SM-finalerna för seniorer avgörs i Tyresö. Detta blir verklighet när SWE3 och Tyresö Royal Crowns står som värd för säsongavslutningen för Superserien Herr och Division 1 Dam den 6 juli.

– Vi ser fram emot att stå värd för årets amerikanska fotbollsfest och hoppas på många besökare från Tyresö och från de två seriernas övriga orter. Det är ett bra tillfälle att visa upp sporten för fler, säger Anna Bergkvist, ordförande för Tyresö Royal Crowns

Superserien Herr består säsongen 2024 av åtta lag, sju svenska och ett norskt – Oslo Vikings. Säsongen inleds den 6 april med att Oslo Vikings välkomnar årets finalarrangör Tyresö Royal Crowns samtidigt som regerande svenska mästarna Stockholm Mean Machines tar emot Örebro Black Knights på hemmaplan.

Division 1 Dam drar igång veckan senare, den 13 april, och även i denna serie deltar åtta lag, varav ett från Norge (Vålerenga Trolls) och ett från Danmark (Copenhagen Raptors). Carlstad Crusaders vann SM-guld  överlägsen stil under fjolårssäsongen  och är storfavoriter även i år med förra årets slutspelslag AIK, Göteborg Marvels och Norrköping Panthers som på pappret de främsta utmanarna.

SM-finalerna i Tyresö den 6 juli samarrangeras av Tyresö Royal Crowns, som grundades 1990 och därmed är en av de äldsta föreningarna inom svenska amerikansk fotboll, och SWE3 – Svenska Förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey. SWE3:s ordförande Kjell Peterson ser fram emot säsongen.

– Om mindre än en månad drar vår svenska amerikanska fotbolls säsong igång och jag kan inte vänta, efter en lång vinter är det äntligen snart dags igen. Att få arrangera SM-finalerna för dam- och herrseniorer i Tyresö för första gången är inspirerande för oss inom förbundet och vi ser fram emot att göra det tillsammans med Tyresö Royal Crowns. Jag hoppas många tar chansen att uppleva vad som för mig är en av årets absoluta idrottshöjdpunkter den 6 juli, säger Kjell Peterson.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.