U19 NM ställs in

Det nordiska mästerskapet för U19 var planerat att spelas den 14-17 oktober i Danmark. Men på grund av den rådande situationen kring covid-19 har ett beslut tagits om att ställa in turneringen 2020.

De nordiska förbunden – DAFF (Danmark), NAIF (Norge), SAJL (Finland) och SAFF – har under de senaste fem månaderna haft regelbundna möten för att följa utvecklingen och smittspridningen av covid-19 viruset.

Det senaste mötet hölls under måndagskvällen och samtliga förbund rapporterade då status tillsammans med en uppdatering gällande de riktlinjer, råd och rekommendationer som gäller i respektive land. Den sammantagna informationen tillsammans med lägesrapporten ledde till ett enhälligt beslut av samtliga nordiska förbund att ställa in U19 NM 2020.

Ovissheten vad gäller hälsa och säkerhet för spelare och ledare tillsammans med de senaste bestämmelserna vad gäller resor mellan de nordiska länderna gjorde att detta blev rätt beslut men på inget sätt ett enkelt beslut.

– Våra spelares välmående och säkerhet kommer alltid vara vår högsta prioritet. Att många spelare och fans är besvikna har jag stor respekt för, men i ett läge som detta behöver vi se till våra spelares bästa. Ett nordiskt mästerskap hade föranlett en mängd svåra utmaningar, både logistiska och spelmässiga, som i slutändan hade riskerat påverka turneringen och laget negativt. Vår långsiktiga satsning mot 2021 fortsätter ändock som tidigare, nu närmast med vår samling i Skövde, säger Sebastian Brinkenfeldt, förbundskapten för Juniorlandslaget.

– Det har varit många timmars möten tillsammans med de andra förbunden för att sammanställa information för att på så sätt säkerställa att vi tar rätt beslut vid rätt tidpunkt och den tidpunkten är nu. År 2020 fortsätter att vara en utmaning pga covid-19 och det påverkar oss alla om än på olika sätt, säger Minette Rogner, ordförande i SAFF.

Det nordiska mästerskapet för U17 kommer att spelas i Finland 2021.

Läs pressmeddelandet från DAFF, NAIF, SAJL och SAFF i sin helhet här

Vid frågor, kontakta Minette Rogner, ordförande SAFF på minette.rogner@amerikanskfotboll.com.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.