Sveriges kross gav NM-brons

Sverige tog brons i Nordiska Mästerskapen U17 efter storseger mot Norge med 40-0 (12-0).

Det ymniga regnandet och väl tunga planer, gjorde att arrangören, det danska amerikansk fotbollförbundet, på fredagseftermiddagen valde att flytta lördagens matcher om bronset och guldet från Vejle till intilliggande Hornskyld.

Matchstarten flyttades också fram en timme till 11.00 för svensk del.

Inget av detta störde dock det svenska laget som började i full fart och gjorde touchdown redan i första anfallet genom quarterbacken #7 Valter Ragnesjö, som fick springa hela offensiva planhalvan in i Norges målområde.

Sverige U17 tog brons i Nordiska Mästerskspen efter storseger mot Norge med 40-0.
Foto: Björn Klerestam

Sveriges defensiv var lika distinkt som i fredagens förlustmatch mot Finland, men offensiven var betydligt rappare och mer direkt – både passpelet och springspelet.

Samarbetet mellan #7 Ragnesjö och #88 Victor Wikström var stundtals magnifikt och ledde också fram till matchens andra touchdown och 12-0, vilket var ställningen när lagen gick till en välbehövlig pausvila.

Efter paus gjorde Sverige som i starten av första: touchdown direkt, denna gång med quarterback #6 Johan Hallgren.

Sedan rann det iväg och slutsiffrorna skrevs till 40-0 mot ett Norge som är nytt i dessa sammanhang, dvs NM för U17.

Foto: Björn Klerestam

För norrmännen handlar det mer om att förbereda alla spelare för nästa nivå – att etablera sig som en allvarlig utmanare till Sverige, Danmark och Finland – än att nå kortsiktiga, resultatmässiga framgångar.

Sveriges head coach Sebastian Brinkenfeldt var nöjd med den svenska insatsen som alltså gav en bronsmedalj om halsen på spelare och ledare:

– Jag är väldigt imponerad över hur laget presterade under dagen och inte minst kom tillbaka efter gårdagens förlust mot Finland. Att orka ladda om efter endast en kortare vila är tufft oavsett sammanhang, inte minst i internationellt spel, och kräver både fysisk förberedelse och mental styrka.

– Coacherna har gjort ett väldigt bra jobb med att lyfta spelarna sedan igår, liksom att planera för Norges effektiva spel med sin QB. Hela vår offensiva linje förtjänar ett extra omnämnande, som fem man stark varit kraften bakom vårt explosiva springspel.

MVP för Sverige blev #88 Victor Wikström.

Foto: Björn Klerestam

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.