Svenskt stål gav EM-final efter semifinalvinst mot Frankrike

Frankrike började bäst och tog en tidig ledning, men Sverige tog sig in i matchen och avgjorde med 22 poäng i den tredje kvarten. Den svenska vinsten med 31–21 (9–14) i junior-EM för herrar resulterade i en biljett till EM-finalen i Wien på söndag där Sverige ställs mot hemmanationen Österrike.

Kvällen innan semifinalen på Footballzentrum Ravelinstraße i Wien höll Sverige ett lagmöte där förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt gick igenom potentiellt jobbiga scenarier som skulle kunna hända i matchen dagen efter. Ett av dessa scenarier var att Frankrike skulle göra en touchdown på sitt första spel i matchen och frågan ställdes hur Sverige skulle hantera det? Att detta ämne togs upp kvällen innan visade sig vara viktigt – för det var exakt det som händer i semifinalen i junior-EM den 7 juli.

Sverige sparkar av matchen i ett varmt men blåsigt Wien, Frankrike får till en lång bra retur och springer sedan in 49-yards lång touchdown på sitt första offensiva spel i matchen. Och illa blir till värre när Sverige tappar den efterföljande avsparken vilket ger bollen tillbaka till Frankrike. Inte precis den inledning man hoppats på. Men det svenska försvaret sätter stopp och Frankrike väljer att punta från svensk 22-yardslinje (!).

När Frankrike längre fram i den första kvarten ska punta ytterligare en fång får de inte iväg sparken och Joar Ahlberk Eineborg and Rory Nethercott kan tackla Frankrikes punter på deras 32-yardslinje. Bra läge för Sverige komma in matchen, men trots en ”first down” på Frankrikes 2-yardslinje lyckas man inte trycka in bollen för en touchdown. Sverige får dock med sig poäng när Rasmus Frick sparkar in ett field goal från 20 yards.

Innan halvtid går först Sverige upp i ledningen, 9–7, när Max Lambert hittar fram till Oliver Langlais för en 17-yards lång TD-passning, innan Frankrike återtar samma ledning. En fumble av Frankrike i slutsekunderna, forcerad av Joar Ahlberk Eineborg och omhändertagen av Rory Nethercott, leder inte till några svensk poäng och halvtidresultat är 14–9 till Frankrike.

Underläge för Sverige i halvtid alltså, men i den tredje kvarten avgör Sverige EM-semifinalen genom att spela riktigt fin fotboll understödd av många tillresta och högljudda blågula på läktarna.

Sveriges dominans i den tredje kvarten börjar med att Ludwig Jörgensborg tar hand om en boll som en fransk spelare tappat på marken – under matchen skapar Sverige fyra turnovers i försvaret. Fyra spel senare springer Max Lambert in en svensk touchdown och Sverige leder nu 17–14. Nästa gång Sverige får bollen behövs det bara ett enda spel innan Oliver Lundberg hittar helt öppet grönt österrikisk plastgräs längst med vänsterkanten och kan spring 45-yards för ytterligare en svensk touchdown.

Thomas Collins och Johannes Einarsson ligger bakom ytterligare en franks fumble som ger bollen till Sverige. Denna gång tar det återigen fyra spel innan Sverige ökat på sin ledning till 31–14. Det är återigen Oliver Lundberg som springer in bollen, och senare utses till matchens bästa spelare tack vare sina 11 rusher för 103 yards och 2 TD:s, och återigen Rasmus Frick som sparkar in ytterligare ett extrapoäng. Totalt springer Sverige 38 gånger för 186 yards i matchen bakom en offensiv linje där Arvid Sillberg imponerande.

Efter den fina franska inledningen i matchen har Sverige helt tagit över och spelar bra både i anfall och försvaret och genomgående väldigt bra på special teams, lett av Oskar Andersson och Gustav Carlsson. Sverige hjälps också lite åt av att Frankrike drar på sig en faslig massa flaggor för otillåtna blockeringar.

I den fjärde kvarten tappar Sverige fart och Frankrike kan reducera till 31–21, men riktigt spännande blir det aldrig. Nils Böök tar hand om ytterligare en fransk fumble, Ceasar Winsnes stoppar en fransk spelare på ett fjärde försök och när Vilgot Valeskog springer 23 yards för en svensk first down i slutet av matchen är segern hemma.

Vinst 31–21 för ett imponerande svenskt lag som kan mer, och det lär behövs i EM-finalen mot Österrike söndagen den 10 juli kl. 15. I sin semifinal vann alltid duktiga Österrike mot Danmark med 23–7. EM-finalen sänds live för att alla som vill heja på Sveriges herrjuniorer mot ett efterlängtat EM-guld – här hittar du länk till livesändningen på söndag. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.